Sunday, May 24, 2009

The Day The Gay Man Stood Still 2



Tik tok tik tok tik tok.. hm, tak enak dibaca, biasa sangat..

Tik tik tik tik tik tik.. pun dah selalu orang guna..

Tek tek tek tek tek tek.. err, sounds better to me.. tapi... tektek??

Ah, lantak pi lah bunyi dia macam mana! Apa yang penulis ingin kongsi, tentang masa yang sentiasa berjalan.. tentang jarum jam yang sentiasa bergerak. Betapa kita perlu mengejar masa. Betapa kita harus menghargai masa..Oleh itu, wahai sahabat sekalian..

Okay.. okay.. penulis tak nak hipokrit.. Penulis sebenarnya cuba bersikap poyo bercakap tentang masa kerana penulis rasa masa terlalu lambat berlalu.

Lambat sangat-sangat. Bosannya!!!!!

Para pembaca, ingat tak pada Chantek? (kindly click here if you have no idea who is Chantek). Well, her presence keep on haunting my life, day and night. The story is not even end pun. Masih berjalan. Masih tergantung.

Penulis masih keluar dengan dia. Keluar makan2, lepak2 dan menonton wayang. Setiap kali ada kesempatan, dia akan buat statement sentap yang double meaning. Dan setiap kali itulah penulis sering berlagak blur dan buat tak reti bahasa.

Sejak dua tiga hari ni dia macam jauh hati. Macam gila meroyan pun ada. Sering termenung dan murung. Dia semacam mahu lari dari penulis, tetapi tak mampu as she thought, or maybe she wish there will be sinar harapan for her to be in my heart.

Yang paling menyentap jiwa penulis bila dia hantar satu SMS ringkas tentang sesuatu.. (Nak tau? Mana boleh, rahsia!!! hak hak hak).

Kesian Chantek. Dia tak bersalah. Dia tak tau apa-apa. Dia hanya ikut kata hati. Kata hatinya ialah, "Jatuhlah engkau ke dalam gelora cinta wahai Cik Chantek.. Jatuhlah cinta pada seorang lelaki.."

Yang sudah punya kekasih. Yang kekasihnya juga seorang lelaki..

*******************************************************************************************************************************************

Hurm, memandangkan penulis tengah bosan melayan perasaan, apa kata penulis bermonolog sendirian. Mencari kata putus untuk kebaikan bersama. Eh meletop mamat dalam TV ni.. Taste.. Dish dish dish!! (sambil menyekeh kepala sendiri) Okay2.. Be serious!!

Hm.. hm.. Hm..

Iman penulis berbisik "Terimalah Chantek. Berubahlah. Sampai bila nak bergelumang dengan dosa? Kau Islam ke apa? Rejam ngan batu kang!!"

Sang nafsu pula bertempik "Weh, rilek dulu boleh tak beb..? Gua tak puas lagi..!! Ramai lagi anak ikan ngan abang ikan (abang ikan!!??) yang gua nak kongkek ni!!"

Hati seorang kekasih berkata "Aku sayang gilerr kat Embi.. Takkan aku nak berpisah dengan Embi macam tu je.. We don't even have big issue pun nak putus. 3 tahun wokk! 3 tahun kami bersama. Ingat senang ke nak putus??"

Naluri seorang lelaki, dan seorang anak pula menyampuk, "Chantek lawa apa. Baik pula. Yang penting, dia memang sayang aku gila2. Mak dan ayah kat kampung pun dah tua. Selalu uzur dan sakit sini sana. Sebelum mereka pergi, mestilah mahu melihat aku berumahtangga.."

Aduhai, sukarnya membuat keputusan.

Jadi apa perlu penulis buat? Perlukah penulis menerima Chantek dan berbohong kepada diri sendiri? Atau penulis terus meninggalkan dia, langsung melupakan kewujudannya? Atau berterus terang kepadanya? Biarkan dia tahu warna sebenar penulis? Atau buat bodo je sambil terus menerus berkawan, memberi dia harapan?

Arghhhhh!!!!! Penulis keliruuuuuuuuuuuuuuuuuu..

Friday, May 22, 2009

Imperfect 2


Previously, my post was Dia Yang Tidak Sempurna. Tentang self esteem.. Dan ini ialah sambungannya..

So apa bendanya self esteem ni? Er, diri sendiri yang stim? TAKDEMAKNENYERR!! Dalam kamus online Merriam-Webster's, esteem means value or worth or opinion or judgement. Self tu diri adik2, kakak2 dan abang2 semualah!! Dipendekkan cerita, self-esteem adalah penilaian dan pendapat anda tentang diri sendiri - how you honestly value and feel about yourself.

Dalam 'Dia Yang Tidak Sempurna 1' penulis dah bercerita panjang tentang si 'Dia' yang merendah diri, tidak yakin, rasa inferior, unsure, insecure, being intimidated, dan 1001 lagi masalah yang berkaitan dengan low self esteem. So kali ini penulis ingin berkongsi tips bagaimana hendak membina, develop dan meningkatkan self esteem diri sendiri.

1) Berhenti obses untuk jadi "perfect."

Nobody is perfect la beb! So stop worrying about being perfect. Perfect ni luas sangat definisinya. Perfect di mata Abu tak semestinya perfect di mata Laura (wah, macam sinetron Upik abu dan Laura pulak ya). Dengan mengejar kesempurnaan, anda secara automatik menuju ke arah kekecewaan dan kegagalan. Bila dah down, tu yang anda jadi low self esteem tu.. Tapi itu bukan bermaksud boleh buat sesuatu sambil lewa kerana tidak mengejar kesempurnaan ya!! Cuma jangan terlalu obsesssss..

2) Carilah kelebihan sendiri

Digun comel. Hidung mancung.. Digun pandai. SPM 18 A1 tu!!! Digun best gilerr. Rasa coklat chip...(er Digun tu nama rekaan semata-mata). Beb, dari duk sibuk mengkaji kelebihan orang, apa kata anda senaraikan kelebihan dan kekuatan anda pula. Make a list of the stuffs you're good at. Then, learn how to appreciate yourself. Nak lagi puas hati, emphasize your strength and develop your skills. Fokus pada perkara anda mampu buat. Terima kelemahan dan your own limitations. Dan cari jalan untuk mengatasinya. Bukan meratapinya..

3) Avoid negative people

Talk positively to yourself, whenever negative people say something bad about you. Elakkan orang macam ni dari buat anda fikir anda teruk atau sucks atau loser atau blur (cis, ada orang cakap penulis blur.. melampau!! dish! dish dish!). Tapi janganlah sampai tak sedar diri. Kadang2 tu cuba-cubalah muhasabah diri sendiri tu. Kut2 anda memang blur (yes, kadang2 penulis memang blur!). Tapi janganlah down pulak! Cuba perbaiki dan berubah!

4) Keputusan anda, anda yang putuskan.

Tak salah meminta pendapat orang. Tapi bukan bermaksud terima bulat-bulat! Just rely on your own opinion of yourself. Anda rasa anda boleh buat, buat je. Bergantung haraplah pada your own values in making decision. Tentukan sendiri, what is right for you to do. Mentang2lah boyfriend cakap anda berhidung kembang, tak layak jadi model iklan, terus give up and you don't even give a try pun. Walhal, kalau dah rezeki, dapat jugak job tu (pasal memang diorang nak ambil model yang hidung kembang, target market ialah Uganda!).

5) Face your fears, forget the failure

Takut bercakap di hadapan khalayak? Itulah yang anda kena mula buat. Cubalah jadi volunteer untuk berucap kat perhimpunan sekolah ke.. (haha, itulah yang penulis buat dulu, sebab nak overcome stage fright!). Takut tengok cermin (pasal rupa ala2 tenuk sumatera)? Itulah yang anda kena tengok selalu. Nampak je cermin, terus pose ala2 Tyra Banks dengan confidentnya! Pedulikan apa orang nak kata. Pernah gagal dalam interview pasal English terabur? Ha, cakaplah engkau dalam English hari2. Masuk English debate ke! Buat je semua perkara yang anda takut, tapi teringin nak buat. Just do anything yang boleh impress yourself. Kalau asyik mengelak melakukan sesuatu yang anda tak yakin, sampai bila2 pun anda tidak yakin dengan diri sendiri. Dan sampai bila2pun anda tak berbangga dengan diri sendiri. Come on lah! Jangan jadi penakut!! Keyword dia kat sini ialah berani!! berani!! berani!!!!


Good self-esteem sememangnya teramatlah penting kerana ia membantu anda untuk terus survive dalam dunia yang serba moden ini. Ia memberi kekuatan kepada anda untuk mencuba sesuatu yang baru dan membuat anda percaya kepada diri sendiri. Kalau dah percaya pada diri sendiri, barulah anda mampu buat keputusan. Kalau anda mampu buat keputusan, barulah hidup tak tunggang langgang. Kalau hidup dah teratur dan tenang, barulah anda akan rasa betapa bahagia dan bertuahnya anda dilahirkan ke dunia ini, berbanding berjuta2 sperma yang lain.

Cukuplah tu untuk kali ini. Bagi banyak2 pun tak guna jugak. Macamlah ada orang rajin sangat nak baca. Sebenarnya kan, yang paling penting sekali ialah anda kena belajar terima diri seadanya. Kerana orang yang low self esteem ni biasanya memang tak boleh terima diri sendiri. Masih tak kenal diri sendiri seadanya. Masih keliru..

p/s: Si 'Dia' yang penulis ceritakan sebenarnya adalah diri penulis sendiri. Tapi itu cerita dulu-dulu. Cerita di bangku sekolah. Cerita sebelum tumbuh bulu. Biasalah.. Anak2 ikan ni, awal2nya memang kelirrruu..

Wednesday, May 20, 2009

Imperfect 1


Orangnya kurus tinggi. Rambutnya lurus, bersikat rapi (gelnya sekati!!). Wajahnya pula bujur sirih dengan dagu yang agak panjang. Pipinya sedikit cengkung. Oh ya, dia mempunyai hidung yang agak mancung, tetapi well, just like any other typical malay boy, sedikit kembang.

Kulitnya agak coklat, atau mungkin jatuh dalam kategori sawo. Dalam gelap, yang nampak hanyalah giginya. Hak hak hak. Yang paling orang ingat tentang dia ialah cermin matanya. He wears a pair of green, square-shaped-frame glassses, dan kantanya pula, ya ampun, as thick as bricks!! Memang skema badut!

Dia seorang yang menggelabah, cemerkap atau clumsy tidak kira tempat. Cenderung menunduk muka bila bercakap, serta suka menyendiri tanpa sahabat yang akrab. Dia juga jarang senyum atau ketawa atau nampak gembira. Wajahnya sentiasa nampak sedih. Apa tidaknya, dia selalu diejek dan menjadi mangsa buli gengster2 sekolah.

Dia lelaki. Tetapi dia sendiri tidak yakin dengan kelakiannya (dia memang lelaki kerana penulis dah semak betul2 alat sulitnya). Dia ingin mengurat awek. Tetapi dia tidak yakin dengan ke'straight'annya.. Dia ingin menyertai pasukan bola sepak sekolahnya. Tetapi semasa sesi pemilihan, dia hanya mampu menyorok di sebalik pokok sambil mencuci mata (melihat pelajar yg diminatinya)

Dia fobia pada spesies manusia yang mempunyai penis yang kita panggil lelaki. Bila dikelilingi lelaki, atau persekitaran yang ramai lelaki, dia jadi malu, lost dan mula mahu menangis. Kejadian paling ngeri yang dialaminya, setiap kali tibanya kelas pendidikan jasmani. Rakan2nya akan mula bersalin pakaian tanpa segan silu. Satu persatu pakaian mereka buka, di hadapannya. Saat itu, jantungnya berdegup kencang, mukanya merah padam..

Dia takut pada cermin. Semacam ada satu perasaan kurang senang timbul setiap kali dia melihat imej sendiri pada cermin. Dia benci melihat mukanya yang berparut. Hitam, berminyak dan banyak cela. Dia juga tidak suka bergambar. Paling pantang baginya melihat foto diri sendiri (ada jugak orang macam ni kan?). Jadi dia akan sedaya upaya mengelak dari bergambar.

Dia pendiam. Dia pemalu. Dia penyedih, dan dia berfikiran negatif. Dia rasa dia penuh dengan kekurangan. Dia sentiasa nampak tidak selesa dan takut-takut. Padahal dia tidak buat sesuatu yang salah. Dia bukan penjenayah. Dia bukan pelajar bermasalah. Tiada cikgu yang ingin mendendanya. Sebaliknya, ada yang memuji kerana dia cukup mendengar kata. Mereka cuma tertanya-tanya, apa potensi yang terpendam dalam dirinya kerana dia tidak menonjol seperti yang lain (er, dia pandai blowjob!!!).

Sounds familiar? Alah, watak ini watak biasa. Watak yang boleh kita temui bukan sahaja di sekolah, tetapi juga di kolej, di kampus mahupun di tempat kerja. Watak tempelan. Watak yang punya low self esteem, and lack of self confident.

Perkara ini normal sebenarnya. Most people tend to feel bad about themselves sometimes. Tetapi kalau dah melampau2 rasa rendah dirinya, memang penulis teringin nak basuh cukup2. Babe, come on lah. Low self-esteem boleh menghalang anda dari menikmati kehidupan sendiri, melakukan perkara yang ingin dilakukan, dan juga menghalang anda untuk memajukan diri.

Jadi, apa nasihat yang boleh kita kongsi untuk tolong adik kita overcome masalah sikap dia yang rendah diri dan kurang yakin yang melampau2 ni?

Hm.. bersambung ke bahagian Dia Yang Tidak Sempurna 2..

Monday, May 18, 2009

Buntu..


Penulis tenung monitor. Tak berkelip-kelip. Sampai berpinar-pinar mata. Keyboardnya penulis tekan-tekan, tanpa tujuan. Sampai naik lenguh tangan.

Hehehe..Penulis sebenarnya tak ada masalah langsung dengan monitor mahupun keyboard. Diorang pun tak ada masalah dengan penulis.

Cuma masalah penulis, penulis sedang blur. Blur dan tiada idea. Puas direnung-renung, diingat-ingat, diamat-amat, belum ada satu pun yang melekat, yang boleh disemat dan disumbat ke dalam blog. Huh.. apa nak buat..

Penulis buka majalah MenHealth, Maskulin dan Al Islam, lihat apa yang menarik di dalam. Selak-selak helaiannya sambil mencari ilham. Tak jumpa-jumpa juga.

Penulis beralih pula ke bilik belakang. Cuba selongkar barang-barang dari masa silam. Manalah tahu kalau-kalau ada kisah lama yang boleh penulis kenang. Pun tak jumpa..

Argh!!! Penulis lost dan keliru!!

Bila seorang penulis buntu, memang dia suka merepek dan merapu. Bawak bersabar dan bertenang ya, sahabat-sahabatku. Bila ada bahan menarik, akan penulis kongsi tanpa ragu-ragu. Okay, penulis minta diri dulu. Nak tidur dan mimpikan Abang XXXX (errr, siapa tu?)..

Saturday, May 16, 2009

Friday, May 15, 2009

Lastik



Pernah Lihat? Look familiar? Hurm, macam lastik pun ada. For those who has no idea what the hell is this, just scroll down dan lihat cara ia digayakan.

This is the sexiest swimsuit in the world, the
Mankini. Yang diperkenal dan dipopularkan oleh Sacha Baron Cohen yang memegang watak Borat Sagdiyev , dalam sebuah mockumentary comedy film, Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan.

Well, apa yang ingin penulis ingin share ialah tentang budaya memakai er, lastik ini yang semakin popular di barat sana. Gay, Bi, even straight, semua pakat pakai er, lastik ni di tempat2 awam termasuk pantai, kolam renang, and even di kaki2 lima.

Okay, apa-apa ajalah. Borat ke, Sacha Baron Cohen ke, I really don't give a damn. Guys, just take a look at these photos below and let me know what do you think?.. Hurm, agak2 kalau penulis pakai dan gayakannya kat Port Dickson macam mana ye? Hek hek hek..

















Tuesday, May 12, 2009

Seluar kecik


Penulis terjaga dari tidur. Sayup2 di luar, azan Maghrib berkumandang. Lalok dan mamai, penulis keluar dari bilik, melilau mencari tuala yang disidai di beranda. Syam, housemate yang baru seminggu penulis kenal, keluar dari tandas.

"Opocot mak kau!!" Tak semena-mena dia melatah, tertunduk-tunduk dan lari masuk ke biliknya. Dah macam lipas kudung penulis tengok. Apa masalah dia? Air ketuban pecah? Ke disampuk jin?

Lewat malam, satu warning berbaur aura membunuh penulis terima dari Embi;

-Mahgrib tadi Syam nampak awak separuh bogel kat beranda. Awak ingat apa? Tiger Show? Jangan buat lagi! -

WTF? What is so wrong about being naked, i mean, half naked in my own place? In front of my housemate? Some more, a male housemate (or maybe half male-budak tu macam adik2 sikit)!

Oh ya, kindly be informed, at that time penulis hanya memakai seluar dalam a.k.a seluar kecik sahaja. And to me, it is not a big issue lah. Sejak dari zaman duduk di asrama sekolah, melangkah ke era matrikulasi, merangkak pula ke dunia kampus, penulis memang sudah terbiasa hidup dengan berseluar kecik. Selalu juga penulis dan rakan-rakan duduk melepak dan berlenggang sambil bermain terup, atau bermain karom, atau bermain gitar, dengan hanya berseluar kecik.

And no one bothered pun. Sekarang penulis dicerca, dicaci, dikeji dan disound baek punye..

Takpe lah. Lupakan. Itu cerita lama, cerita ketika mula2 penulis pindah masuk dan tinggal bersama Embi. Masa tu, kerap juga Embi tegur penulis supaya 'lebih bersopan' dalam rumah. "Okay, fine. I will" Janji penulis. Janji kosong je! Kerana penulis tetap melenggang kangkung dengan seluar kecik tak kira di bilik, di ruang tamu, di dapur hatta di beranda sekalipun.. Hak hak hak.. Panaslah!! Nak nak pula bila pulang dari kerja.

Sejak kami bersama, penulis perasan Embi tak pernah berani buka baju bila di luar bilik. Jaga aurat ke? Ye la tu. Habis, berseluar pendek reti pula. Syam? Ini lagi melampau. Setiap kali keluar dari tandas, bertuala besar, bukan satu malah 3! Satu membalut bawah, satu menutup atas, satu lagi buat menyimpul rambut. Ada juga penulis curi2 tengok. Kut - kut ada tetek ke. Mengalahkan perempuan!!

Sampai hari cerita ini ditulis, rasa-rasanya, Embi dah jemu menegur penulis jangan berseluar kecik , Syam dah lali menonton penulis berseluar kecik, penulis pula dah jadikan amalan harian dengan berseluar kecik. Dan kami hidup bahagia aman sentosa... hak hak hak..

Sunday, May 10, 2009

Cinta kami


I decided to move into Embi's apartment a year ago. We have 2 years (+,-) relationship history so we thought we could handle the stress and the typical issues when 2 gay men are living together under one roof. Malangnya kami silap. We even argued over simple things..

Me and Embi took approximately 6 months, sebelum kedua-duanya kenal perangai dan kehendak masing2. Damn! It was really tough during the first six months. Lebih-lebih lagi bila kedua-duanya mempunyai sikap negatif yang sama - panas baran dan ego. Dan soal hati adalah perkara yang paling rumit sekali. Nak jaga hati orang bukan senang beb. Lebih-lebih lagi when it comes to somebody that you love so much.

Sekarang masuk tahun ke 4 kami bercinta, termasuk setahun tinggal bersama. Well, masih awal untuk kata kami berjaya. But at least we've made it for 3 years. Jadi, macam mana kami melaluinya?

Sabar. Berbincang. Tolak ansur. Respect. Cinta...

Sabar ialah perkataan keramat yang penulis semat di dada setiap kali datangnya panas. Kalau tak sabar, bukan setakat mulut, kaki dan tangan juga ikut berperang. Jadi setiap kali penulis rasa tidak puas hati, marah atau rasa nak cekik embi, penulis akan keluar dari rumah, minum dan lepak until penulis rasa sejuk. Trust me, handling an issue ketika kedua-duanya sedang panas hanya memburukkan lagi keadaan. It can lead you to make a stupid decision that you will regret someday.

Berbincang is a must. Do not expect your partner has special ability to read your mind. Do not expect every time anda tarik muka masam, dia akan faham dan tahu apa yang terbuku di hati anda. Yes, he may notice you are not in a good mood, but because of what? Sahabat, your partner is not Matt Parkman of TV series - Heroes. Dia perlu diberitahu. Anda perlu bersuara. Gunakan bahasa yang paling lembut. Yang paling tak menyakitkan hati bila si dia dengar. Masukkan sedikit elemen2 reverse psychology dalam perbincangan. Paling penting, during discussion jangan balas herdikan dengan tempikan.

Next is tolak ansur. Bagi makhluk tuhan yang ego, tolak ansur adalah perkara yang paling sukar untuk dilaksanakan.

"Kau fikir hati kau je terluka. Hati aku ni siapa pulak nak jaga?" atau "Kau ingat kau merajuk, aku nak pujuk? Pigida.. sah2 aku di pihak yang benar lagi lurus jalannya" atau "Selagi kau tak tegur aku dulu, jangan harap aku nak tegur kau" adalah antara perkara yang berlegar dalam minda seorang egois. Dan itulah juga yang penulis fikir (dulu lah..). Sekarang penulis dah berubah, lebih banyak bertolak ansur. Yes, he might do something awful that really pissed me off. Tetapi apa salahnya beri dia peluang? Tidak rugi bertolak ansur. Malah u can even gain respect from him later on..

Respect? Yes! Do respect each other. Respect ni luas rangkumannya. Respect his feelings. His hobby. His lifestyle. And do not even forget to respect his privacy! Lelaki paling pantang orang kacau privacy dia. Kawal pergerakan dia. To me, selagi dia tak abaikan penulis, penulis tidak akan kongkong dia dan campuri urusan peribadinya. Bila melibatkan sesuatu yang memerlukan keputusan bersama, do seek his opinions, dan sudah tentu, sila respect the opinions as well. Jangan buat keputusan seorang diri (ini satu lagi pantang lelaki sebenarnya).

Aisey, panjang pulak artikel penulis kali ini. Biasalah, banyak pula yang ingin dikongsi. Orang lama. Hak hak hak.. Mesti orang malas nak baca. Ah, tak kira.. i still want to proceed! Lagipun penulis menulis tentang perkara ini atas permintaan seorang pelawat setia di luar sana.

Last but not least.. Biar setinggi mana darjat si dia, biar seromantik manapun dia, wajah kacak bak Zaineesqandar (siapa tu?), bak masak dia expert gila, di atas katil dialah raja, kalau tak ada yang ini, hubungan tak kekal lama dik non oiiiii... Dan sebab utama kenapa penulis masih setia bersama Embi, tanpa sedikitpun rasa menyesal terdetik di hati, adalah kerana perasaan ini yang tak berbelah bagi. Selagi ada perasaan ini, selagi itu kami bersama. Percayalah, menunda sesuatu perhubungan memerlukan satu rasa yang murni, yang suci, yang ikhlas ini - rasa C.I.N.T.A , .. yang sejati.. (lagu my heart will go on berkumandang menutup tirai..........).

Saturday, May 9, 2009

Sexiness

Stress is taking its toll on me. Penulis rasa kacau. Jiwa berkecamuk. Diri rasa blur dan lost. Tengok orang rasa macam nak makan jer. Buat salai ke.. Tapi, sedap ke makan orang?

I hate doing what i am doing now! My job is to give long explanations about some kind of errors (yang sama setiap bulan), technical faults (yang kerap setiap hari) and stupid procedures (yang pelik dan tak sama macam orang lain) yang my company praktis sejak ia beroperasi. Terdetik di hati, kental sungguh hati management ku ini. Memang tak makan saman!

Oh ya, penulis bermain dengan emosi sampai lupa tujuan penulis menulis. Eh menaip. Er menulis. Er, ahhh, apa2 saja lah!! Kali ini penulis (atau penaip?) nak bercerita tentang lelaki seksi. Hak hak hak. Tak ada kena mengena langsung dengan introduction kan.

Sexy, literally means sexually arousing, or tends to arouse sexual desire. Tapi rasanya semua orang tahu, the word sexy itself represents a lot of things. Senang cerita, sexy is subjective. Rehat jap.. Penulis nak cuci mata tengok lelaki seksi depan penulis ni..

TRRRRRRRR TRRRRRR RRRRRR TTTTTRRRR... (bunyi penulis sedang terangsang).

Penulis teringin nak tahu what makes a man sexy secara generalnya? Penulis ada juga korek2 dari orang yang berpengalaman. Tinjau2 di internet. Dan belek2 di magazine. Banyak pula pendapatnya. Berbeza-beza. Ah, aww,.. keliru!!

Some people say, sexy adalah cara pembawaan diri. Sexy juga adalah peribadi diri. Kalau orang tu memang seksi, walaupun pakainya litup bertutup, tetap nampak seksinya. (kerut kening-ye ke?) Some people say sexy is all about showing more skin. Lagi terr dedah, lagi seksi. Lagi banyak yang terbonjol, lagilah seksinya menonjol. Apa pula kata penulis?

Penulis kata, kedua-dua pendapat ada benarnya. Penulis memang suka tengok sesuatu yang terdedah. Tetapi tak semua yang didedah can simply arouse me macam tu je. Well, memang penulis masih muda, masih hijau pucuknya but i am not that shallowlah. Ada kriteria-kriteria dan garis panduan yang tertentu yang bisa buat penulis tak tidur malam..

First thing first, penulis akan anggap seseorang itu seksi bila tengok fizikalnya. Then pakaiannya. Piercing (kerana ni fetish penulis ni). The way he talk to people including his voice dan intonasinya. Dan juga eye contact. Tak lupa, body languagenya.

TRRRRRRRR TRRRRRR RRRRRR TTTTTRRRR... (Sexometer penulis dapat detect 45 darjah ke barat ada makhluk seksi dengan bacaan setinggi 5.95 darjah Sexo..)

OMG, sana lagi hot. Hot and spicy! Ya ampun!! Sini lagi meletop! Bulu dada perang...!! Yes, here and there. These hunks are so damn sexy. Hak hak hak.. Semua pun sebab look. Belum dengar suara lagi.. Tah2 suara adik2.. So penulis tak boleh nak judge based on look lah..

Tapi, boleh tak rileks sebentar? And stop judging people? Jangan pandang orang. Penulis nak cuba pandang diri sendiri pula. Tenung lama-lama. Dan renung-renungkan.. Penulis ni bagaimana pula? Seksi kah penulis??

TRRRRRRRR TRRRRRR RRRRRR TTTTTRRRR...(bacaan sexometer tertinggi dalam sejarah; 9.55 darjah sexo-hak hak hak, taste kat diri sendiri).

Tuesday, May 5, 2009

The Gediks VS The Machos

Post penulis kali ini ialah respons kepada seorang sahabat bernama Boi. Bro, majority PLU menolak lelaki gediks. Mana penulis tahu?? Survey yang penulis buat, menunjukkan 80% daripada PLU memilih untuk tidak bersama lelaki gediks. 16% sudi mempertimbangkan based on gediks level, 4% lagi memang taste dan fetish kat lelaki gediks (er, sebenarnya penulis buat survey kat 50 orang je.. sorry pasal penulis malas.. hak hak hak!!).

Habis, macam mana tu? Is there any other way for The Gediks to flirt with the men they like? Especially The Machos? Hm,.. Ada je. Tetapi hasilnya bukan seperti mee segera. It takes time la babe. Plus, soal hati sukar nak dibaca. Boleh berubah-ubah, bergantung pada persepsi. Mula-mula ni, bila ditanya, memang ramai yang kata tak suka. Walhal, bila sampai masa, bila hati dah suka, jiwa sudah bersulam cinta, dah tak nampak gediksnya. Silap-silap, The Machos pula yang terlebih gediks!

So, apa caranya? All Rite, ada dua major steps yang anda kena ambil..!!

1) Control your gediks

You should behave yourself in front of him. Bak kata seorang sahabat penulis, these are all about first impressions. I am not asking you to be a pretender. Jadilah diri sendiri yang gediks itu, tetapi tidak segediks bila anda bersama kawan-kawan anda. The Machos tidak akan tertarik pada The Gediks yang terlampau gediks due to some reasons; he would probably think you are not serious about having a relationship, he would think you can be as gediks as always pada semua orang, dan faktor malu pada rakan-rakan. Tidak lupa, faktor rimas melihat darjah kegediksan anda yang tinggi..


2) Be a good friend

Friendship is always a good place to start. Di awal perkenalan, dia mungkin hanya kenal anda pada satu sisi sahaja. However, as your friendship progresses, dia akan mula nampak sisi lain diri anda. Selama ini dia hanya nampak anda gediks. Bila sudah lama berkawan, dia mula kenal hati budi anda. Dia akan nampak anda yang matang. Anda yang caring. Anda yang penyayang. Anda yang romantik (walaupun gedik u'oll!!). Sudah kenal hati budi, dia akan selesa bila bersama dengan anda. Perlahan-lahan, dia akan menerima anda yang gediks. Dan tidak mustahil gediks anda kemudiannya bertukar menjadi suatu yang indah di matanya..Then, declare lah (kalau berannn!).

Well, itu hanyalah pendapat penulis. Penulis juga secara peribadi menolak lelaki gediks. Tetapi penulis tidak menolak andai jodoh penulis dengan makhluk gediks. Lagipun, to me gediks is subjective..dan comel (kalau hati dah suka.. Kan? Kan? Kan?).

First time

Beberapa bulan ni, penulis menempuh pelbagai pengalaman yang pelik-pelik. Penulis kali ini banyak buat perkara yang penulis tak pernah buat. Tetapi, biarlah penulis menyimpannya sendiri. Bak kata orang puteh," sometimes there is something we better leave it unsay.."

......... hm...
......hm........
hm.......
...........hm... hm..

Tapikan, dalam diri terkemut-kemut sedaya upaya menyimpan rahsia, penulis jadi tak senang duduk. Buntut ni terasa panas je. Bibir ni terasa kering je. Tangan pula gatal2. Teraba-raba keyboard sambil menggentel-gentel mouse. Tak boleh tak nak. Tak boleh tidak. Penulis nak juga berkongsinya dengan anda. At least salah satu. So, apa yang rahsia sangat tu??

Penulis mula main kayu 3 dibelakang Embi? Penulis pertama kali join party buih? Penulis belajar jadi gigolo? Atau penulis main ngan perempuan for the very first time? Ha ha ha.. Mana boleh bagitahu. Rahsia!

Okeylah, penulis dengan rendah dirinya, dengan malu-malu kucingnya ingin berkongsi pengalaman yang ini- kali pertama menyertai ujibakat pencarian peserta rancangan realiti TV..

Memang kali pertama sebab sebelum ni, penulis tak pernah buat. Tak pernah tergerak hati nak membuang masa buat perkara2 yang lagha' macam tu. So inilah julung2 kalinya penulis sama2 terlibat berbaris sambil tawaf satu shopping complex semata2 nak dapatkan borang. Bayangkan.. nak submit borang, punn kena beratur jugak. Belum campur nak tunggu giliran diujibakat lagi (tapi best jugak dapat cuci mata, sayang penulis tak punya kamera yang bagus).

Fikir-fikir balik, kelakar pun ada. Kerana penulis boleh terlibat sama. Kalau dulu, penulis bantai gelak tengok aksi-aksi peserta ujibakat di kaca TV. Dan sibuk mengutuk makhluk-makhluk tuhan yang tak sedar diri tu. Huh, bakat tak sampai sebakul! Dan sekarang penulis rasai sendiri pengalaman itu. Penulis dapat rasakan penulis pula yang bakal jadi bahan gelak dan kutukan sejagat. Hak hak hak. Padan muka sendiri. Hai, kenapalah penulis suka menda2 macam ni? Biasalah. Nak glamour..

Well, honestly the main reason kenapa penulis join, adalah kerana penulis berjiwa seni. Minat dengan benda2 seni (PLU, normal la tu). Jadi penulis ingin meneroka semua cabang seni sementara masih bernyawa ni. Paintings, decorations, performing arts, musics, writings, photography, so on so on memang mengalir dalam darah penulis. Dari kecil lagi I knew that i am into arts. Some more, penulis tergolong di kalangan makhluk tuhan yang menggunakan otak sebelah kanan yang cenderung kepada seni.

Malangnya penulis tidak diberi peluang untuk mendalami bidang yang penulis suka. I just don't know the proper channel atau lubang yang betul untuk terjun ke bidang seni. Instead, penulis disogok dengan sains dan kelebihannya as science can provide me a brighter future (kata abang2 dan kakak2 penulis).


Sains, sains dan sains. Dari muda sampai tua duduk dalam lab. Sampai naik tepu otak penulis dengan sains. Duk hafal periodic table. Elements. Atomic numbers.. Nucleus. Tu belum masuk biology and physic lagi.. Di degree level pula, penulis sibuk menternak Xanthomanas Oryzae yang menyerang pokok padi dan mencari phagenya. (what? Kerut kening-oh tuhan...Seksanya membuat inokulasi dalam persekitaran yang serba steril)..

Bila dah kerja ni (dan kerja penulis tak ada kena mengena langsung dengan Encik Xanthomonas Oryzae tu) biarlah penulis rileks sikit dan buat perkara yang penulis tak pernah buat, tak berpeluang, tapi penulis tahu, penulis suka dan minat. Contohnya menulis. Tak pernah-pernah penulis menulis macam penulis buat sekarang ni. Dulu nak mengarang satu page pun penulis kena berperang dulu dengan cikgu bahasa. Sekarang, penulis mula belajar menulis dan dapat rasa keseronokan menulis.

So apa cerita my audition? Hm, tak gempak pun. Penulis sedar, penulis orang baru. Masih hijau dalam seni. Jadi penulis terima yang penulis bukan orang yang mereka cari. But, still, it was damn crazy babe!! Penulis beranikan diri buat perkara yang penulis tak pernah buat. Nak tahu apa yang penulis rasa saat dan ketika itu? BEST GILERRRR..
Biasa tengok kan?



Tapi, terfikir tak macam mana rupa sebelah sana?



















Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails