Tuesday, December 21, 2010

Luk

Dengan hanya satu perkataan, dua suku kata yang tersusun daripada 5 huruf, rasa 'Cinta' mempunyai seribu satu cerita.

Kadang-kadang, kita mencarinya bagai nak gila. Langsung tidak sedar ia cuma di depan mata.

Kadang-kadang, kita mengejar orang yang kita suka. Malangnya orang yang dikejar tidak pula memberi bahagia.

Kadang-kadang, kita tidak pula berusaha. Sekadar menyalahkan takdir apabila tidak bertemunya.

Penulis sekadar menyebut tiga. Yang lain, anda tentukan skripnya.

Bulan ini bulan penulis hanyut dalam lautan asmara gara-gara dua teruna elok rupa.

Teruna yang pertama, biar saja dinamakan L.

L sebenarnya penulis kenal sudah lama. Sejak di bangku dewan kuliah. Entah kenapa, dia tidak pernah nampak penulis dan penulis hanya nampak dia tanpa rasa apa-apa.

Dua tahun berlalu, dia nampak penulis di Facebook dan penulis mengambil masa lima saat sahaja untuk meluluskan permintaannya menjadi rakan.

"I have this strange feeling when I'm looking at you. Have we met before?" katanya.

"Nope," jawab penulis sepatah, membiarkan tanda soal bertenggek di dahinya (dan tersenyum teringatkan imej dulu yang serba nerd, padanlah kau tak nampak aku).

L oh L.

L yang elok. L yang lawa. L yang ganteng. Orangnya bergaya, punya personaliti dan sangat daring.

Tak sampai lima minit tiba di rumahnya, penulis sudah dipeluk cium bagai nak gila.

Pemuda ini, penulis boleh simpulkan sebagai seorang yang bijak, kritis, berwawasan dan bercita-cita tinggi.

"Why you people do this? I prefer it to be like this so why don't you try that? I hate this. I love that, bla bla bla"

Malangnya, it's all about him.

"I bagi you buat apa sahaja pada body I malam ni. People would die for it, but you are the lucky one,"

Seorang yang cocky.

"I kategori yang hawt, petik jari ramai yang datang. And I know you are falling for me too,"

Dan over confident.

Dua kali bertemunya buat penulis berfikir untuk berkata tidak bagi kali yang ketiga.

Teruna yang kedua, biar sahaja kita gelar E.

"Eh u men volley ball kan? sapa nama eh? tatau pun.. tak penah borak so tak penah tau nama.. haha," tegurnya, juga di Facebook.

E sebenarnya penulis kenal baru beberapa bulan ketika di gelanggang bola tampar. Entah kenapa, dia tidak pernah menegur penulis dan penulis hanya nampak dia, juga tanpa rasa apa-apa.

Di Facebook, apabila dia menyapa, penulis dengan selamba menyambut.

E yang elok. E yang kiut. E yang comel. Wajah persis pelakon Filipina berdarah campur.

Dari sapa, bersambut kata. Dari kata, jadi bersahut. Lama-lama terbit suka.

Rasa suka penulis padanya terencat apabila suatu malam, penulis nampak dia bermesra dengan seorang sahabat rapat penulis, A.

"Kau ada hati pada E? Kau tak tahu ke E tu dengan A?" tegur pula seorang teman yang prihatin, menambah rasa sangsi.

Sejarah mereka berdua penulis belek-belek. Mereka berdua memang ada hubungan.

Mata penulis berpinar. Jantung penulis berdebar, siapa sangka E kaki putar?

Dan penulis hanya mampu mengeluh.

It feels good if there is a good looking fella looking at me.

However when I look back, this good looking fella got me looking for an answer.

Even though he is good looking, is he good enough to look after me?


Tepuk dada tanya selera.

8 comments:

Fauzzan Helmy Anuar said...

Cinta takkan datang kalau tak dicari
Cinta takkan datang kalau tak diberi
Teruskanlah mencari orang yang boleh memahami kamu, melengkapi kamu, dan menjinakkan kamu...
Berharap semuanya baik...
=)

k.A said...

mungkin masanya masih belum tiba. just hang in there :)

Penapenis said...

baiklah kalian berdua. sayaakan terus mencari. tertunggu juga siapa si malang yang mampu menjinakkan penulis ni yang liar ni. hohoho

Lasykar Langit dan Bumi said...

nice one... berharap semuanya sentiasa baik untuk penulis...

never give up ya...

DarcyDiaries said...

Nice writing. U r so damn lucky....

itamrazali said...

Eeeeiiii..suka bebenar aku dgn gaya penulisan ko..keep up the good work..and long time ago penah nmpak profile ko dlm G4m..huhu..

Penapenis said...

itam: thanks bro, u punya pon best. kelakarr!
Darcy: :).. am leaving bro.. maaflah jika buat u terasa hati. i tak sempurna.. semoga bertemu lagi dan terima kasih 4 everything k..
Lasykar: i tahu u sentiasa sapot i.. gona miss you dear

Penapenis said...

itam: errr yang g4m tu... er, ingt ye u padanya.. i tot everybody forget it already...

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails