Tuesday, December 29, 2009

Rabak 1

Cadar dan tilamnya mula basah dengan peluh sendiri. Badannya pula terasa melekit di sana-sini. Biliknya yang beruap hangat mengundang resah dan gelisah. Terus saja Pena terjaga dan membuka mata, sebelum memejamnya semula. Biliknya terang benderang. Terlalu terang sehingga matanya silau. Gara-gara cahaya matahari yang masuk ke bilik melalui tingkap yang terbuka, menampar tepat ke mukanya.

"Ala! Dah tengah hari ke? Panasnya!" keluh Pena.

Lemah dan malas, dia bangkit, mendekati tingkap, menarik langsir dan memetik suis kipas, sebelum kembali mendarat di atas katil. Sambil-sambil berbaring, dia merenung kipas siling yang berada tepat di atas kepalanya. Kipas usang itu berpusing laju. Sangat laju sehingga bahang hangat matahari sedikit demi sedikit beredar pergi dihalau angin kencang yang garang. Pena tersenyum nyaman. Tidak sampai lima minit, matanya mulai layu. Memberat. Dan tertutup rapat. Dia kembali terlelap.

Pintu bilik terbuka tiba-tiba. Satu jasad menerpa dengan wajah ceria di sebalik daun pintu.

"Along! Bangun!!! Jom sarapp.." ayat tersebut terencat.

Dangg!! Pintu dihempas, tertutup kembali. Bergegar dinding rumah kayu peninggalan arwah Haji Hassan.

Pena terjaga. Ibarat direnjat elektrik, dia menepis tangan yang sedang memeluk dirinya dan bangkit serta merta. Dia betul-betul terperanjat. Pada masa itu juga, dia terdengar keriuk-keriuk lantai papan diikuti bunyi tapak kaki seseorang menuruni tangga kayu yang usang, memakai selipar dan berjalan pergi entah ke mana.

"Bunyi apa tu baby?" suara serak, bernada manja menyapa corong telinga Pena.

Dia menoleh spontan. Matanya yang sedikit sepet bertukar bulat terbeliak.

Remy, rakan karib yang juga rakan serumahnya di Kuala Lumpur sedang enak berbaring di sebelah. Pena terbeliak bukan kerana terkejut melihat wajah Remy yang kusut masai. Bukan juga kerana badan Remy yang kelihatan lebam-lebam. Tetapi kerana tergamam melihat Remy bertelanjang tanpa seurat benang. Dengan asetnya yang masih tegak tercancang.

Pena tunduk, memandang diri sendiri. Dia mula sedar dan perasan. Seperti Remy, dia juga bertelanjang.

‘Damn! Damn!!’

"Remy! Bangun cepat! Pakai baju! Kita ada masalah besar!!"

Pena tergesa-gesa menyarung seluar pendeknya dan bergegas ke dapur.

Petikan dari cerpen penulis Rabak.

Friday, December 18, 2009

Avatar


The effects are awesome eventhough the story is way lame. Kata penulis, I luv it. Me really looking forward to watch the 3D version!

Notakaki bercagu: I just couldnt stop staring at Jake Sully bubble butt as he wore nothing but loincloth..7 stars out of 5 for the effects. 4 stars out of 5 for story. 10 stars out of 5, for that bubble bun.. Heeee -_-" Ampunkan Si PP yang gatal!

Wednesday, December 16, 2009

Buat Papa


Papa
Saya nak buang awak
Jauh-jauh.
Jangan cari saya lagi

Papa
Kalau saya di hujung dunia, saya nak tinggalkan awak di hujung satu lagi
Kalau saya di langit, saya nak jatuhkan awak ke bumi
Maafkan saya
Bukan niat saya buat awak sakit hati

Papa
Saya berdoa setiap hari
Antara kita, biar jangan ada benci
Saya berdoa setiap waktu
Antara kita, biar hilang rasa itu..

Papa
Saya nak buang awak
Jauh-jauh...
Jangan cari saya lagi


Reminder

Pena berdiri di hadapan cermin. Merenung wajahnya sendiri yang gojes. Dia tersenyum bahagia. Kurang sebulan lagi. Maaf, salah kira. Sebulan 2 minggu lagi, usianya akan berganjak lagi setakuk. Pena terasa girang. Fikirnya, hadiahnya nanti mesti berbalut reben biru laut. Tahun lepas warna ungu.

Senyum Pena lebar. Kian melebar beberapa detik kemudian, bila berangan momen indah bersama Embi. Mereka habiskan masa di dalam bilik yang sempit. Embi kucup bibirnya. Bisikkan kata cinta dan selamat hari lahir. Mereka berpelukan. Berteman cahaya lilin yang samar kekuningan dan sepotong kek chocolate indulgence sebagai santapan. Tidaklah mewah. Malah kelihatan sedikit daif, tapi itupun sudah cukup untuk buat dia bahagia. Fikirnya, apakah itu kejutan Embi kali ini?

Senyum Pena bertukar menjadi sengih. Gigi dan gusi ditayang sekali. Terasa betul-betul happy. Seronoknya andai yang diimpi menjadi realiti.

Sengih Pena terencat. Dia ternampak sesuatu. Mukanya didekatkan sedikit. Sedepa. Tak nampak sangat. Sehasta. Kurang nampak. Seminit. Maaf silap guna perkataan. Sejengkal. Baru nampak. Jelas betul kelihatan kedut di bawah matanya.

"Tuakah aku?"

Umur? Sudah lumrah angkanya akan meningkat. Sentiasa bertambah. Tidak mungkin berkurang. Lainlah Benjamin Button.

Pena lihat belakang. Fikirannya berputar ke masa silam. Dibanding-bandingkannya dengan masa sekarang. Apa pencapaian yang boleh dia banggakan? Pelajaran? Biasa-biasa. Kerja? Menjaga kaunter. Aset? Sekangkang kera, pun tak ada. Hutang? PTPTN. Kereta. Motosikal. Kini sudah pandai meminjam-minjam pula (Kad kredit katanya).

Amal ibadah?

"Pena jangan lupa semayang nak. Semayang tiang agama. Nakal macam mana pun kita, kalau buat amal ibadah, sekurang-kurangnya suatu hari nanti Allah buka pintu hati kita" Kata-kata mak terngiang-ngiang di telinga, bermain di minda. Lembut bahasanya. Dalam maksudnya.

Pena telan air liur. Entah. Pena pun tak tahu apa yang dia fikir. Rasa lain macam. Rasa bersalah. Rasa menggelabah.

Sunday, December 13, 2009

PAYPAL-FB wishlist

buat duit katanya. Just click. kalau betul dapat duit, PP belanja anda makan.. hehehe

Main



"Jom. Pergi changing room," ajak Pena sambil menarik tangan Mr X.

Mr X teragak-agak tapi akur. Membiarkan saja Pena menarik tangan dan merangkul pinggangnya.

Pap!!! Sempat pula tangan Pena menampar punggung Mr X ketika mereka berjalan beriringan meninggalkan gelanggang menuju ke bilik persalinan. Yang lain hanya memandang hairan.

Di bilik persalinan, Pena cepat-cepat menerpa, memeluk dan mencium leher Mr X. Bibir bertemu bibir. Bertaut dan berkucup mesra. Nafas Pena mula mendesah. Bunyinya saling tak tumpah bunyi nafas seekor lembu jantan. Dada Pena berombak. Jantungnya berdegup kencang.

"Gigit puting I, Pena" rayu Mr X.

Dari lembu jantan, Pena kini bertukar rupa. Menjadi buas bak singa pula. Baju T Mr X Pena tanggalkan dengan rakus. Badan Mr X yang melekit berpeluh langsung Pena tak hiraukan. Tanpa membuang masa, Pena terus mencari sasaran dan menggigit manja puting Mr X.

Mr X mengerang sedap. Nafsu serakah Pena semakin membuak-buak. Penisnya pula mula mengembang. Meronta-ronta ingin keluar dari tempat persembunyian. Terus sahaja Pena tanggalkan singlet dan shortnya, membiarkan diri bertelanjang.

Tidak perlu diarah, Mr X tahu apa yang Pena mahu. Penis Pena yang mencancang tegak diurut, diusap sebelum disua ke mulut.

"Ah!" Giliran Pena pula mengerang nikmat. Penisnya terasa hangat. Terasa enak beradu di dalam mulut Mr X.

"Woi Pena. Ko kenapa hari ni. Macam tak nak main je?" Sergah satu suara. Milik Abang Y.

Pena tersentak, tersedar dan kembali ke alam realiti. Dia berada di dalam gelanggang bola tampar, bukan di bilik persalinan. Dia sedang bermain bola tampar dengan yang lain, bukan bermain tepuk tampar dengan Mr X.

"Tah. Penat sikitlah bang" Pena cepat-cepat melontar alasan.

Mr X yang berdiri di depan Pena tersenyum gelihati.

"Budak dua orang ni mesti ada apa-apa. Memang tak boleh main sekali satu gelanggang ni!" Sampuk Abang W pula.

Pena hanya mampu tersipu malu.

Saturday, December 12, 2009

Si Bengis


Pena masam mencuka. Aura membunuh menyelubungi wajahnya. Dia tercegat sambil memeluk tubuh memandang kadet-kadetnya yang mula memenuhi dataran.

Ada yang berlari-lari anak. Ada juga yang berjalan. Siap melenggang kangkung ibarat itik pulang petang. Sakit benar hati Pena melihat pemandangan di depan matanya itu.

"Woi Kadet! Bloody hell korang!! Cepatlah!! Terkemut-kemut! Kau ingat aku tunggul ke apa?" Laung Pena. Kuat dan lantang memecah keheningan malam.

Sebaik sahaja terdengar suara Pena yang bak halilintar, barulah semuanya kelam-kabut terhegeh-hegeh masuk baris.

"Senior! Dah tak boleh nak jaga budak-budak korang?" Jeling Pena pada Midshipmen. Semua tunduk. Diam membatu. Seorang pun tidak berani menjawab.

"Aku bagi 2 minit, semua dah siap berbaris, dah siap amik strength masing-masing untuk tiga-tiga peringkat! Kalau lambat, korang kena! Faham tu Senior!!" Keras sekali suara Pena. Tegang dan dingin.

"Tuan!!!!" Balas mereka serentak.

Beberapa orang pemegang pangkat dari kalangan Midshipmen mula menggelabah. Mula sibuk memekik, mengarah junior-junior mereka berbaris dan melapor.

Lima minit kemudian, barulah DMOD yang bertugas datang melapor di hadapan Bull, OOD atau pegawai yang bertugas hari itu. Pena hanya memandang dengan muka macam singa lapar.

"Semua sekali!! Push up position! Down!!" Pekik Pena sebaik sahaja DMOD tersebut habis melapor.

Bagai satu pertunjukkan aerobik, semua sekali anggota PALAPES Laut UnTA ketiga-tiga peringkat turun meniarap serentak mengambil posisi tekan tubi. Anggota wanita kelihatan terkial-kial, mungkin kerana mereka memakai baju kurung, berheel dan bertudung.

"Down!" Arah Pena

"1!" Laung mereka serentak sambil melakukan tekan tubi.

"Hari ni hari ke berapa dah korang training kadet?"

"Dua Tuan!!

"Hari kedua? Tapi apa pasal prestasi korang sucks!? Macam taik! Lembap! Terhegeh-hegeh! Midshipmen korang tak ajar ke? Down!"

"2!"

"Down!"

"3!"

"Langsung tak ada kerjasama! Disiplin out! Baris tak pernah on time! Tak respect pegawai! Nampak pegawai buat bodoh je. Langsung tak tegur. Mentang-mentang korang dapat pegawai baik macam kitorang, korang naik lemak! Pijak kepala ya!! Down!"

"4!"

Tiba ke angka 50 puluh, Pena berhenti memberi arahan. Beberapa orang daripada mereka kelihatan tercungap-cungap! Ada yang menggigigil-gigil.Kepenatan.

"Hah!!! Kenapa? Dah nak mampos? Baru 50! Belum 500 push up lagi" Bull tiba-tiba bersuara.

"Bangun semua sekali!!!" Pekik Bull lagi.

"Starjump sampai mati. Sorang lead! Cepat!!"

Pena pandang Bull. Kagum.

Masuk starjump yang ke 50, wajah budak-budak tu mula nampak menderita. Nampak sengsara sangat-sangat.

"Dah, berhenti! Senang diri semua sekali" sampuk Tuan Razif, Pegawai Koordinasi mereka yang dari tadi hanya memantau Pena dan Bull meng 'hell' budak-budak tersebut dari jauh.

"Sekarang jam saya pukul 2300H. Pukul 2315, korang dah berbaris balik kat sini siap berpakaian PT. Lambat lagi sekali, jangan harap korang dapat tidur malam ni!" Sambung Tuan Razif lagi.

Sebaik sahaja diarah bersurai, mereka semua lari bertaburan balik ke bilik masing-masing untuk menukar pakaian.

Suasana di dataran mulai lengang seketika.

"Pena, Bull! Good job guys! Korang buatlah apa yang patut. Jangan bagi muka sangat kat budak-budak tu. Nanti diorang pijak kepala. Eh, tapi janganlah bagi teruk sangat ya! Mati pulak anak orang!" Pesan Tuan Razif

"Okay tuan! You can count on us! Kan Bull!!? Balas Pena. Dia memandang Bull sambil tersenyum licik.

"Okay, bagus! Saya kena pergi sekarang. Ada hal famili sikit. Jap lagi Puan Suraya dengan Tuan Ismail datang tengok korang."

Dan malam itu malam yang durjana sekali buat semua anggota PALAPES Laut UnTA. Teruk mereka dilanyak dua orang Leftenan Muda yang baru pertama kali merasa melanyak budak-budak PALAPES. Penutup kepada malam durjana tersebut, mereka disuruh mengeringkan dataran yang basah berlopak dengan cara berguling dan merangkak. Kesudahannya, semua basah kuyup dengan air lumpur dan kusut masai ibarat baru dilanda tsunami. Ada yang terhuyung-hayang kepeningan. Ada yang sampai muntah-muntah. Ada kadet wanita yang menangis sayu. Agaknya menyesal kot masuk PALAPES.

*********************************************

Dua jam kemudian. Di bilik Pena..

Pena pandang Bull. Bull pandang Pena. Mereka saling memandang.

"Auwwwww!!!!! Penat mak control macho, Bull!!! " Jerit Pena tiba-tiba.

"Nokk!! Tak sangka! Hebat kau berlakon! Macam celaka sangat kau punya bengis!! Kata Bull, tersengih gedik.

"Haruslah!! Tengok kaki lerr! Mak kan aktor ternama kat kampus ni!"

"Gitew! Dengan aku sekali kena berlakon jadi watak setan. Ahaks!!"

"Kau pun kemain lagi kan! Paling tak boleh blah, bila kau suruh starjump sampai mati! Hahahaha..!! Kelakar yang amat! Mana kau dapat idea tu nokk? Aku dah sakit perut nak tahan gelak masa tu! Hahahaha!"

"Entah! Mak main sebut jew. Spontan! Well, kita kenalah kreatif kan.."

Pena diam, sambil tersengih nampak gigi.

"Tapi kesianlah aku tengok budak-budak tu. Kejam betul kita kan. Aku rasa bersalahlah Pena"

"Ala Nokk! Aku pun kesian sebenarnya. Tapi kita dulu pun kena macam tu jugak! Siapa suruh masuk PALAPES. Biar diorang sedar sikit. Ini Latihan Tahunan PALAPES. Bukan Jambori Pengakap!"

Nota kaki bercagu: Itulah kali pertama dan terakhir penulis melanyak budak-budak. Bukan apa, tak sampai hati. Penulis bukanlah pegawai yang bengis pun. Berlakon jadi bengis bolehlah.

Friday, December 11, 2009

Stylo


"He must be gay" ucap Chantek selamba. Dia mengoles lembut rambutnya yang panjang mengurai. Ekor matanya pula melirik, mengekori jasad seorang pemuda.

Penulis menjeling sekilas. Pemuda yang dimaksudkan Chantek berjalan melepasi kami, duduk di meja berhampiran. Hanya beberapa meter dari meja kami.

Penulis diam. Tersenyum macho sambil menyalakan sebatang rokok. Asap rokok disedut dalam-dalam dan dihembus keluar perlahan-lahan.

"Awak.." Chantek mula merengek. Muncung mulutnya.

"Ya saya. Ada apa Cik Chantek?"

"Dengar tak? Please say something!" Mata Chantek yang sememangnya bulat bercahaya, kelihatan semakin bulat apabila dia memandang tepat ke mata penulis.

Penulis membetulkan duduk.

"Manalah saya tahu sayang oi! Awak ingat saya ni pakar sexualogy ke apa?"

"Saya rasa.." Chantek mendekatkan dirinya pada penulis

"Dia memang gay!" Bisiknya perlahan.

"Apa yang menyebabkan awak fikir macam tu?" Penulis gentel-gentel straw di dalam gelas besar yang berisi jus tembikai. Minuman tersebut langsung tidak terusik dari tadi.

"The way he dresses. Stylo. Orang lelaki yang straight tak stylo, wak"

Tekak penulis terasa sangat kering. Penulis sedut rakus jus tembikai tersebut.

"Sayang, don't be such a narrow minded person. Fashion is not only belong to women. Kami golongan Adam pun sekarang concern about our body image, our appearance. Lagipun, mana awak tahu, entah-entah Pak Aji yang berjubah, yang berkopiah tu pun suka lelaki? Anything is possible la sayang in this world ni" hujah penulis, panjang lebar.

Penulis sempat pandang pemuda tersebut dari hujung kepala sampai hujung kaki.

Hurm. Not bad. Penulis menelan air liur. Terliur.

Rupanya macho persis Hans Isaac. He's wearing a black v neck t shirt wih a skinny jeans. Berkasut converse putih dan berbeg silang, juga berwarna putih. Simple, yet stylo. Kesimpulan, dia pandai bergaya.

"Tapi awak, semua lelaki hensem, badan cantik dan stylo yang saya pernah kenal adalah gay. Mamat-mamat yang tak hensem, perut boroi ke depan, pakai baju besar-besar barulah lelaki straight yang punya nafsu pada wanita" kata Chantek sambil mencebik. Tanda terkilan.

"I don't know what to say. No idea. Nasihat saya, jangan menilai seseorang dari luaran" balas penulis pula.

"Saya ada kawan masa kat kampus dulu. Hensem. Chindian. Ramai tergila-gilakan dia. Saya pun minat dia dulu wak. Tapi sayang, pun lelaki songsang jugak. Siap kantoi berpegang tangan lagi dengan boyfriend dia masa kat mall. Hai!! Such a waste!"

Erk!

Penulis rasa jus tembikai itu sedikit pahit.

Awak pun stylo jugak. Nasib baik awak tak macam tu kan, Encik Pena?"

Dangg!

I felt like I've been hit by a truck.

Sunday, December 6, 2009

The Curious Cat



In order to back up manpower gara-gara ramai sangat staff yang dah resign (which I've been told that HR has freezed the new recruitment due to some internal issues, aku tahu jangan nak tipu, probably due to financial issue) penulis diarahkan melapor ke branch baru. Branch yang jauh nun di Utara Kuala Lumpur.

Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga. Poket penulis yang koyak dirompak penyangak, yang koyaknya jadi lebar gara-gara bulan madu yang pahit bak hempedu, terus bertukar rabak dek tol dan petrol pula. Hai! Sesak sungguh nafas penulis terpaksa berulang alik setiap hari melalui perjalanan yang memakan masa 45-60 minit sehala.

Okay. Stop! Bukan cerita itu yang penulis ingin kongsi.

Branch kami di situ agak tenang. Ibarat permukaan tasik yang jarang berkocak. Tapi tipulah pula if i mention, ia langsung tidak bergolak. Ya, sekali sekala ribut datang juga dengan carutan atau makian pelanggan yang tidak berotak (which I consider it as a normal panorama in customer service's world).


Okay. Stop! Boring!! Bukan cerita itu juga yang penulis ingin kongsi.

Hari pertama di tempat baru, penulis terpandang sesuatu yang menarik perhatian penulis. Not far from our outlet, lebih tepat at main concourse, terdapat sebuah booth kendalian Under (kedai pakaian dalam). Terpampang besar diposternya, 'Year-End Sale. Up to 70% discount'. Dan kotak-kotak seluar dalam lelaki dari pelbagai jenama terkenal kelihatan tersusun rapi di rak dan juga meja boothnya.

Penulis tidak nafikan, penulis seronok mencuci mata melihat imej lelaki ganteng separuh bogel di kotak-kotak seluar dalam yang dijual di situ. Lebih menyeronokkan penulis, dua orang budak lelaki yang comel menjadi sale assistant di booth itu. Berusia dalam lingkungan 17-19 tahun, seorang gelap, seorang cerah. Yang gelap bermuka melayu. Dan sudah tentu menjadi pilihan penulis. Yang cerah pula bermuka jambu. Juga menjadi pilihan penulis. Pendek kata, dua-dua penulis mahu. Hai, tamaknya aku!

Ingin ke tandas? Penulis sanggup menggunakan laluan jauh semata-mata untuk lalu di hadapan booth mereka. Keluar lunch break? Penulis memang wajib menggunakan laluan di situ juga. Keluar merokok? Maaf, adik berdua, abang tumpang lalu (sambil catwalk manja). Pendek kata, penulis memang tak akan lepaskan peluang untuk mencuci dan bermain mata.

Okay. Stop! Again, this is not the story that i want to share with you guys. Sorry ^_^"

Right in front of the booth, berdiri megah tiga orang jejaka tak bernyawa yang kita panggil sebagai mannequin. Tegap berotot. Sasa dan seksi. Hot sekali. They wore nothing but only undies from Private Structure.

Hey! Do not start to judge me (well, at least not now)!

Penulis bukanlah pervert sangat sampai tak tahan tengok mannequin berseluar dalam. Kalau disuruh tidur dengan mannequin bogel pun penulis tak ada masalah kerana penulis sudah kerap sangat nampak. Sudah jemu. Sudah muak dan jelak (Lainlah kalau yang real *GRIN).

Jadi apa masalah penulis sebenarnya? Masalah penulis bermula apabila penulis perasan, something was not right with one of those mannequinn. His body seems unusual to me.

Hurm, apakata penulis namakannya Mr Mann?

Okay! This is it. Fokus! Cerita baru bermula! (hihihihhihihihihhihihi... bunyi orang mengilai. Seram tak?)

Mr Mann's bulge obviously looks bigger than his friends. He even had a boner! I can clearly see the boner whenever I glimpse or stare at it. Terjojol mata penulis melihat asetnya yang terbonjol serba menonjol. Batangnya melengkung lawa (parking ke bawah u ols). Kepalanya terbentuk elok. Seakan-akan mannequin itu mempunyai sebatang x-tra large sized penis yang real.

Semenjak terpandang Mr Mann, jiwa penulis jadi tidak tenteram. Penulis mula tidak tidur malam. Terbayang-bayang. Terkenang-kenang. Teringat pada bonjolan nan seketul. Suatu perasaan timbul membuak-buak dalam diri penulis. Tidak boleh tidak. Tidak boleh tak nak. Penulis mesti lakukan apa yang penulis nak lakukan.

Lalu, tiga hari kemudian..

After work, around 10:40 pm, most of the outlets in the building were already closed. Suasana semakin sunyi. Shoppers and tenants started to leave the complex. Penulis pula tidak terus pulang. Sebaliknya terpacak setia tidak jauh dari booth Under tersebut. Menunggu keadaan lengang tidak berorang.

The booth is left unattended with no security guard. Ia hanya dilindungi sepenuhnya oleh pagar yang berjaring. Hurm.

Penulis pandang kiri. Pandang kanan. Toleh belakang. Dongak atas. Line clear!

Penulis mendekati booth (Sebetulnya mendekati Mr Mann yang berada dalam booth tersebut). Jantung penulis berdegup kencang. Peluh jantan mula menitik. Penulis tenung bonjolannya lama-lama (Luckily Mr Mann was placed near the fence). So, senang kerja aku!

Teragak-agak, sedikit terketar-ketar, penulis hulurkan tangan melalui celah-celah jaring pagar, dan tekan jari telunjuk kanan tepat ke bonjolan tersebut.

Pelik! Rasa macam..entah!

Penulis tak puas hati. Cepat-cepat penulis ramas.

Lembut. It is mouldable.

My curiosity started to strike. Penulis nekad. Private Structure brief yang membaluti bahagian terlarang Mr Mann penulis londehkan dengan rakus! Dan mata penulis bulat beberapa saat. Mengucap panjang penulis sebaik sahaja melihat apa yang melekat elok di badan Mr Mann.

Seketul plastisin berbentuk penis!

'I knew it! Aku dah agak! Dari dulu lagi aku dah agak! It was a fake extension! The factory never created a mannequinn with a boner. Ni mesti kerja staff Under ni, main tambah-tambah sendiri! Hahaha!' Penulis mengomel sendirian sambil tergelak gelihati.

"Oii! Engkau buat apa tu?"

Penulis terdiam sebaik sahaja terdengar suara orang menyergah. Sayup-sayup sahaja bunyinya. Tetapi sudah cukup buat penulis menggelabah tak tentu arah. Dari jauh kelihatan seorang pegawal keselamatan berjalan tergesa-gesa menuju ke arah penulis. Gulp!

Nak lari ke nak stay? Kalau lari disangka pencuri, kalau stay confirm disangka gay.

Mati aku!

Nota kaki bercagu: Well readers, I guess curiosity did killed the cat. Kucing jantan yang gatal! *Grin

Friday, December 4, 2009

Entah Bersyair

Penulis tak punya kekuatan untuk menulis. Fikiran penulis terganggu. Jiwa kacau. Runsing dan serabut. Berselirat dengan seribu satu masalah. Minta maaf banyak2 kepada sesiapa yang memberi komen baik di entry mzhupun di shoutbox. Biarlah keadaan tenang, baru penulis ceritakan.

Tapi, dalam diam-diam duduk-duduk melayan perasaan, penulis sempat hasilkan sebuah puisi yang tah apa-apa. Sekadar luahan perasaan yang tertekan. Harap sudi baca, sementara menunggu entry terbaru penulis yang entah bila baru penulis dapat siapkan.


'Entah Bersyair'

Entah bila
kemarau akan berakhir

Entah bila
perigi akan berair

Entah bila
kekasihku akan hampir

Entah bila
cintaku akan bersyair

Entah bila
bahagiaku akan hadir

Harapan

Doaku agar kaukan selalu bahagia,
Agar kau temui insan tulus menyayangimu,
Lepaskanlah diriku kerna keredhaanmu,
Bukan kerna dendam jua bukan kerna kau terpaksa,
Ku tinggalkan memori bersamamu,
Kuundur diri bersama harapan

Tidak kesampaian cinta kita,
Kubawa harapan kupendam rahsia,
Ku dikejauhan mendoakan,
Agar kau bahgia tiada lagi duka.
Daku rela mengundur diri,
Ku pasti dikaukan fahami ...
Tiada penyesalan kasihku korbankan
Andai telah tertulis kuterima ini bukannya kupinta,
Oh pergilah dikau diiringi keikhlasanku,
Cuma pengalaman mengisi kekosongan mimpiku...

Wednesday, November 25, 2009

Hug hug hug!!

I just want him to fucking hug me. Really. Its all I want yet he seems not care enough to hug me. I haven't been hugged by my own spouse in a few weeks! It is fucking ridiculus!

Notakakibercagu: betul ke aku eja ridiculous tuh?

Monday, November 23, 2009

KFC


Pena menyelongkar meja studynya. Laci meja ditarik rakus. Benda yang dicari bersepah dalam laci tersebut. Pena tersenyum sambil gigih mengutipnya satu persatu. Licin bersih laci meja tersebut dikerjakan Pena.

Di dalam bilik yang sama, di atas katil pula, Azmi sedang duduk bersila. Khusyuk menghitung dan menyusun hasil pencariannya.

"Pena, dapat banyak tak?" Laung Azmi

"Tah! Aku tak kirapun lagi"

Pena menghampiri Azmi. Secekak 'hasil' yang berjaya dikutipnya ditaburkan di atas katil, betul-betul di depan Azmi.

"Oi! Oi!! Janganlah sepah-sepah!! Aku tengah susun elok tu!! Hish!! Bloody hell kau Pena!"

"Tolong kira ya! Aku nak tengok dalam loker aku pulak!" Balas Pena, tersengih nakal.

Pena bergerak ke lokernya. Meraba, meramas dan menggagau dalam poket setiap seluar dan baju kemeja yang tergantung di dalam lokernya.

"Cuba tengok bawah katil ngan bawah tilam kau. Mesti ada punya. Tadi aku angkat tilam aku, siap jumpa yang kertas lagi. Bawah katil aku lagi dasyat. Dah macam lombong bijih timah" Laung Azmi sekali lagi.

Pena bergegas ke katilnya. Terbongkok-bongkok, tertonggeng-tonggeng melilau mencari di bawah katilnya. Habuk dan debu yang melekat di badannya tidak langsung mematikan semangat Pena.

Mata Pena bulat, bersinar terang sebaik sahaja ternampak sesuatu.

"Mak aih! Weh bro! Gua dapat kertas merah!!!" Jerit Pena keriangan.

Kelekukk!!

"Adoimak!! Kepala aku!" Pena menjerit kesakitan. Dek kerana terlalu gembira, dia terlupa yang dia masih berada di bawah katil.

Berderai ketawa Azmi. Berdekah-dekah. Perutnya yang sedikit boroi bergegar. Katil buruknya bergoyang. Berkeriuk bunyinya.

"Adoila!!! Woii Miey! Dah berapa banyak dah? Dah segenap tempat dah aku cari. Penat la beb. Kepala aku pun dah weng ni!! " Keluh Pena sebaik sahaja keluar dari bawah katilnya. Kepalanya diusap-usap. Wajahnya berbedak debu. Rambutnya berhias sawang.

"Campur dengan yang baru kau jumpa, dekat 30 ringgit."

Wajah Pena yang sedikit lesu bertukar rupa. Nampak girang bercahaya.

"Siyes beb? Yahoooo! Cayalah rumet!!!!" Pena melompat ke atas katil Azmi. Dia memaut tengkuk Azmi. Mencium dahi jendul Azmi secara spontan.

"Woi woi! Habis terabur duit syiling ni. Aku baru je susun, bahlol!!" Azmi menujah manja dahi Pena.

"Jom Miey! Gua dah sangap ni!!"

"Jom!"


* * *


Langit terang benderang. Kepul-kepul awan putih berarak perlahan ditolak angin yang bertiup malas. Dedaun kering kelihatan berayunan lesu di ranting milik sang akasia tua. Menunggu masa saja untuk gugur. Melewati pokok akasia tersebut, Pena berjalan beriringan dengan Azmi menuju ke kantin.

"Miey, agak-agak kau, dengan 30 ringgit ni, berapa hari kita boleh bertahan?"

"Entah! Seminggu boleh kut. Kalau kita pandai jimat, dua minggu pun boleh. Tapi kena makan nasik dengan lauk telur je lah. Eh, Pena! Aku rasa baik kita beli megi. Satu pek baru 3 ringgit lebih!"

"Miey!"

"Yup!"

"Lapar la Miey"

"Iya! Aku pun. Kat kantin nanti aku nak bedal mee rebus!"

"Tapi Miey, aku nak makan KFC!"

Nota kaki bercagu: Kenangan manis ketika penulis di kolej matrikulasi ini tidak mungkin penulis lupa sampai bila-bila! Hey, kami betul-betul keluar ke pekan dan beli 1 set dinner plate KFC untuk dikongsi berdua!! (Menggunakan duit syiling! Hak hak hak!!). Dan hari-hari seterusnya, kami ikat perut lagi membalun mee segera. Apa apa pun, Miey, gua sayang lu bro!

Sunday, November 22, 2009

Biar aku



Angin
bawa aku bertiup kepadanya
biar dirinya nyaman

dibelai bayu rinduku


Hujan
bawa aku turun bersama
biar dirinya segar

dibasahi titis asmaraku

Mentari
biar aku jadi gantimu
biar dirinya bahagia

diterangi cahaya cintaku.


Sayang,
biar aku jadi kekasihmu
biar kita bersatu

berdua selamanya..

Saturday, November 21, 2009

First date


Penulis sarungkan sehelai long sleeve V-neck t-shirt dari People's yang berwarna biru lembut. Ia agak ketat dan menonjolkan susuk badan. Pasangan bottomnya, sehelai seluar panjang baggy berwarna coklat tua (hurm, kat mana la seluar baggy tu sekarang ya? Dah lama tak nampak). Kemudian cepat-cepat penulis ke depan cermin. Hasilnya, eeiw. It is so Cibu!!

Baggy pants tersebut penulis londeh, dan tanggalkannya. I quickly grabbed a pair of brownish-grey checkered short pants berfabrik cotton from my wardrobe. Ironi, penulis sedikit teragak-agak untuk menyarungkannya. Kerana hati sedikit ragu untuk berseluar pendek. Penulis jarang berseluar pendek jika keluar dari rumah (well, aurat beb! ngee ^_^"). Jadi penulis letak kembali short pants yang dibeli di kedai bundle tersebut ke tempat asal.

I kept on changing clothes and finally ended up the quest 15 minutes later by wearing a white Giordano short sleeve tee with a pair of so-called Levi's jeans (beli kat downtown je u'ols).

Yay! Setel masalah baju. Kemudian timbul pula masalah gaya rambut. Huh!! I took almost 10 minutes to style my short hair! Spiky, mohawk, sikat tepi ala nerdy, melepek ala adik-adik manja. Semua gaya penulis cuba. And finally I decided to wear a baseball cap. Boleh?

Sepanjang perjalanan menuju ke tempat pertemuan pula, fikiran penulis sarat dengan pelbagai telahan. Pelbagai andaian dan pelbagai rancangan. How do I look? Nafas aku berbau tak? Ketiak aku masam tak? How am I supposed to act? ~Keras? Manja? Keras-keras, macho tapi manja or manja-manja tapi macho dan keras?~ Bla bla bla..dan bermacam-macam lagilah!

Itulah yang berlaku kepada penulis 3 tahun lepas ketika kali pertama bertemujanji dengan Embi. Dan sebenarnya ia bukan sahaja berlaku ketika bertemujanji dengan Embi, malah dengan semua temujanji pertama penulis dengan orang lain juga.

Okay. Cukuplah mengimbas semula kenangan lalu tu. Sejujurnya entry kali ini adalah untuk memenuhi permintaan saudara Aidil yang meminta penulis berkongsi tips menghadapi first date. Hey! Penulis bukan doktor cinta! Tapi apa salahnya berkongsi ilmu kan? Jadi berikut ialah 5 perkara yang patut kita lakukan apabila ingin bertemujanji, terutamanya untuk temujanji yang pertama.

1) Take it easy

Sahabat, kunci ketenangan untuk menghadapi temujanji pertama sebenarnya ialah just take it easy! Jangan terlalu menaruh harapan tinggi pada temujanji pertama. Kerana anda akan kecewa andai hakikat tidak seperti yang diharap. When you are taking it easy, anda tidak perlu risau bagaimana anda perform di hadapan si dia. Anda juga akan menjadi lebih bersedia untuk sebarang kemungkinan buruk including rejection. Dan ini sedikit sebanyak akan membantu meredakan tekanan, sekaligus membantu anda menjadi lebih relaks.

2) Enjoy the date!

Pastikan temujanji anda itu adalah sesuatu yang boleh anda nikmati dengan rasa gembira. Rancang aktiviti bersama dan pastikan kedua-dua pihak bersetuju dengan aktiviti yang dirancang. Kalau ingin menonton wayang, pastikan movie yang ingin ditonton diminati kedua-duanya. Try to choose something that is fun and exciting for both of you. At least, andai temujanji anda dan si dia 'ke laut' sekalipun, anda tetap berpuas hati dapat bergembira. Oh ya! Why not anda anggap temujanji tersebut ibarat anda keluar bercanda ria bersama sahabat baru and you are going to have a good time no matter what happens.

3) Jadi diri sendiri

Klise bukan? But it's damn true. Jadi diri sendiri bukan bermakna anda tidak perlu jaga kelakuan. Do behave, but at the same time just be yourself. Tidak perlu tipu diri sendiri menjadi orang lain. Kalau top katakan top. Kalau bottom katakan bottom. Tak perlu menipu mendakwa diri versatile semata-mata ingin mengorat orang yang anda suka. Because it might lead you to the awkwardness. And the awkwardness might reflect to your next action. Mulalah nak menipu sana-sini. Menggelabah tak tentu arah. Hati pun jadi gundah. Dan hasilnya, hubungan anda berdua tidak mungkin menjadi indah. Nasihat penulis, biarkan si dia menyukai dan menerima anda kerana diri anda seadanya. Bukan kerana anda menjadi orang lain. Lagipun, sampai bila anda ingin menipu?

4) Jaga mulut puakamu itu, Cik Gayah

Mentang-mentang penulis mentioned jadi diri sendiri, jadi masa bercakap pun tak hengatt dunia. Statement yang dihambur semua berstatus puaka. Soalan yang diutara semua bersifat celaka. Sahabat, sila jaga hati si dia. Masa anda bersama dia bukanlah masa untuk berbincang tentang perangai ex boyfriends anda atau dia yang bersepah, masalah berat badan, masalah tempat kerja, masalah kewangan dan apa-apa jua masalahlah! Sebagai contoh; walau sekuat manapun perasaan ingin tahu anda kenapa si dia masuk ke outlet Yunnam untuk membeli sebotol cecair pelik berwarna hitam, lebih baik sekiranya anda simpan soalan sensasi itu untuk temujanji yang ketiga atau keempat. Contoh kedua; hati anda membuak-buak ingin bercerita tentang ex anda yang lari menikahi jantan lain. Lupakan sahaja hasrat itu. Your date is supposed to be a potential lover, not a therapist. Jadi pilihlah isu yang sesuai bila berkata-kata. Sambil-sambil tu, selitkanlah elemen-elemen humor dan jangan lupa, be a good listener too!

5) T & T

T & T stands for Tampil & Tepat. T & T ni sebenarnya 2 perkara yang tersangatlah common. Penulis rasa semua orang cukup maklum tentang itu. Even budak sekolah yang bertemujanji pun tau tentang dua perkara ini; Penampilan diri dan ketepatan masa. Berpakaian terlalu selekeh, date boleh lari. Kalau overdressed pun date boleh lari. Pandai-pandailah memilih pakaian ya. Ketepatan masa? Sendiri mau ingat! Senang cerita, follow these 2 simple rules - Pertama, jangan buat perkara yang menyebabkan orang tak suka kita. Kedua, jangan buat perkara yang kita tak suka kalau orang lain buat pada kita.

Looking back on the things I've done during my first date, I believe that handling that kind of date can be completely stressful. Ia berlaku kepada sesiapa sahaja. Tak kira tua atau muda, straight atau songsang, lelaki atau wanita. Because it is all about the first impression. Bila dah terlalu concern tentang first impression, mulalah diri rasa tertekan. Pendek kata hati tak senang, jiwa tak tenang. Dan jantung mulalah berdegup kencang.

Hahaha. Relaxlah bro. Just think postive. If the relationship does not happen seperti yang anda inginkan, itu tidak bermakna anda tidak bagus. Don't take it personally. It may not has anything to do with you. Lagipun kumbang bukan seekor!

Wednesday, November 18, 2009

Honey-moan


"So malam pertama dah berapa round? Ni mesti segenap tempat dah cuba ni. Dapur, toilet, katil. Kalau kau nak tahu, Zee ni rakus tau Pena!!" Riz memerli, sambil menyedut minumannya.

Penulis tersengih (baca: Oh, okay! Moteepp??)

"Of course! Semua ruang kami dah teroka. Ala Riz, kau kan dah rasa dulu. Bagilah aku rasa pulak!" Balas penulis. Penulis sempat menjeling tajam Embi. Dia buat-buat blur.

Balik ke motel, muka penulis masam mencuka. Kata-kata si Riz terngiang-ngiang di telinga.

"Kenapa ni? U look unhappy. Macam lembu mati bini je saya tengok" Tegur Embi.

"Yes, I am! Tapi bukan kerana saya lembu mati bini. saya unhappy sebab batin terseksa"

Silent.

"Awak sedar tak kita langsung tak bersama? Awak peluk saya pun tak. Dan awak sedar tak kita tidur asing-asing? Katil lain-lain? Sekarang dah nak masuk hari ketiga pun. Saya tak rasa pun kita ni couple yang sedang bercuti untuk berbulan madu"

Silent.

Embi bangun dari katil.

"Jom, kita cantumkan katil ni?" Jawab Embi sepatah.

"Dah tegur baru nak buat. Derr!"

Embi duduk kembali di katilnya.

"Awak, saya tak kisah kalau kat rumah hari-hari kita memang berkepit duduk bermanja. Masalahnya kat rumah awak kata awak busy. Peninglah. Stresslah"

Silent. Silent and silent.

"Okay! Enough with your silent-turn-back-go-to-bed-and-sleep trick. I don't buy it this time! Just talk to me! Tell me why?" tegang benar suara penulis kali ini.

Silent.

Seminit berlalu.

"Sayang, ini bukan cara selesaikan masalah. Just let me know why? Awak macam tak bernafsu langsung. Saya tak kisah kalau awak tak nak jadi bottom. It's okay. Let me be the bottom.." Suara penulis sedikit mengendur. Penulis tahu, Embi pantang ditengking. Lagi ditengking lagi dia diam. Langsung senyap sepi dengan muka masam.

Embi bersandar pada dada penulis, terlentuk manja dengan muka 'seposen'. Penulis belai rambutnya perlahan-lahan.

"Saya tak tahu. Saya tak ada mood"

Saat itu, ketika itu, penulis rasa kaki penulis ringan sangat. Kalau tak kerana sayang, dah lama kaki penulis masuk ke dalam mulut Embi.

So, what was our issue? (sigh)

To me, our so called 'honeymoon' has turned out into disaster. Why? Entah! Penulis sendiri tak tahu. Maybe I'm too selfish. Maybe i was pushing him too hard. Maybe it was not him. Maybe it was me.

Tapi penulis dah cuba bagi dia peluang. Tolerate. Sudah setahun 7 bulan kami tidak intim. Penulis tak tahu berapa lama lagi penulis nak bertoleransi. I don't know. I just don't know.

Okay! I'm done. I don't feel like writing at all. Sekian.

Nota kaki bercagu: Fyi, kami memang tak bersama langsung sepanjang percutian 4 hari 3 malam tersebut. Penulis bukanlah drama queen untuk merajuk lebih-lebih, maki hamun, baling-baling pinggan mangkuk what-so-ever. Jadi peristiwa tersebut penulis lupakan saja. Penulis cuba enjoy dengan aktiviti-aktiviti yang telah kami rancang sepanjang berada di sana. Lagipun bukan selalu kita bercuti kan? Tapi jauh tertusuk di sudut hati, penulis terasa hati. Makan hati. Jauh hati. Memang sakit hati. Lebih-lebih lagi yang memerli kami itu makhluk yang bernama Riz, Ex Embi sendiri. Grrr!!

Tuesday, November 17, 2009

Tunggu


Engkau di situ,
aku di sini,

Saling menunggu
saling bermimpi,

Entah datang
entah bila,

Entah sayang
entah suka,

Diriku malang,
bahagia tak tiba..

Nota kaki bercagu: I just realized that when I am not in a good mood, I don't feel like writing at all. Atau sebetulnya, I feel like an idiot. ^_^" Ilham oh ilham! Di mana kau?

Saturday, November 14, 2009

Jawapan


"Kenapa lately pendek sangat entry?" Soal seorang rakan.

"Hik" penulis tersenyum gedik.

Kerana penulis duk fikir nak honeymoon jer.. nak menulis pun jiwa kacau. Terbayang laut. Pantai. Terbayang ombak. Pepohon nyiur. Sunset. Sunrise..katil bla bla..

Nota kaki bercagu: Hey kawan. Penulis seorang lelaki. Ya. Penulis pasti. (sambil menyeluk ke dalam seluar sekali lagi, menggagau, memegang dan meramas sejambak bunga). Kenyataannya, penulis memang seorang lelaki.

Wednesday, November 11, 2009

Drama Sebabak


Embi masih di dalam Kamar Jentayu (jamban kitorang). Menyepi. Setitik air pun tidak kedengaran. Penulis biarkan. Buat-buat tak tahu.

Lantaklah engkau Bi. It is your personal happy time. Malaslah nak mengganggu!

Di luar, di atas katil sebetulnya, penulis terbaring layu. Penulis sebenarnya sedang kusyuk menonton drama bersiri 'kau dan aku' (kualitas drama ini quite sucks, hahaha jangan marah!).

Embi!!!!!!!!!!!!!!! Penulis memekik cemas. Ia berlaku tiba-tiba sahaja.

Pintu dibuka. Berkeriuk bunyinya. Sebelum..

'Gedegang!!' daunnya terlanggar dinding.

"Kenapa?" Embi menggelabah. Matanya bulat. Keningnya terangkat.

"I lobiu biey.. hak hak hak hak!"

"Ceh!" Lobiu too!" Embi masuk ke kamar Jentayu semula. Pintu ditutup pantas.

'Gedegang!!' Hai, rosak jugak pintu tu.

10 minit kemudian, pintu terbuka. Embi menjenguk keluar.

"Cuk...." Sedih benar suara Embi.

Kening penulis berkerut seribu. Pelik melihat muka Embi yang nampak sayu.

"Biey jatuh. Huuu"

"Jatuh? Teruk ke?" Penulis bingkas bangun.

"Meh saya tengok! Macam mana boleh jatuh? Awak jatuh dalam lubang jamban ke?"

"Tak!"

"Habis tu?"

"Saya jatuh dalam lubang cinta! Lubang cinta Encuk. Hak hak hak hak!!!!!"

Cis! Penulis terkena balik.

Monday, November 9, 2009

Koyak.. lagi!


Pena terjaga dari tidur. Perutnya terasa memulas. Dia sempat melirik jam yang dipakainya di pergelangan tangan. Pukul 1 pagi. Dalam mamai, dia bangkit dari katil, terkial-kial menyarungkan selipar jambannya dan melangkah longlai menuju ke Head.

Sebaik saja selesai melepaskan hajat, Pena ke sinki untuk mencuci tangan. Dia sempat melihat imejnya di cermin. Ditenungnya imej tersebut lama-lama. Mengamati dan menganalisa muka sendiri.

Muka Pena agak pelik. Tidak nampak Melayu sangat. Mungkin tempias darah Siam keluarga sebelah Mak. Tapi kulit Pena tidak secerah orang Siam. Kulitnya sawo matang. Dan sekarang kulitnya nampak rentung kemerahan. Mungkin hasil berjemur di bawah panas terik matahari siang tadi.

Mata Pena pula hitam pekat tetapi sedikit sepet. Pipinya cengkung dan hidungnya agak mancung. Bibirnya nipis. Giginya cantik. Elok saja tersusun sebaris tanpa berlapis. Badannya? Pena pusing belakang. Kemudian pusing balik ke depan.

Badannya sedap-sedap. Tidak kembang, tidak kempis.

“Mantap jugak badan aku ni. Hehehe”

“Oi, buat apa?” Sapa suatu suara.

“Er..”

“Tak tidur lagi ke?”

Pena lihat ke dalam cermin. Jalal, roommate kesayangannya yang mendajalkan dia petang tadi kelihatan berdiri di belakangnya.

Jalal ke sinki sebelah. Mencuci tangan dan mukanya.

“Pasal petang tadi, aku minta maaf Pena. Aku niat nak gurau je. Tak sangka midshipmen tu serius”

Pena diam. Dia malas hendak melayan Jalal. Dia terus mengatur langkah keluar dari Head. Jalal pula gigih mengejarnya. Mereka berjalan beriringan ke menuju ke bilik.

Tiba sahaja di bilik, Pena terus mendarat di atas katilnya.

“Pena”

Hish dia ni!

“Apa?”

Sorry tau! Kau okay tak?” Jalal sudah pun bertenggek di atas katil Pena, betul-betul di sisinya.

Well, aku hidup lagi ni. Siap tengah mengangkang depan kau”

Jalal tergelak. Bergegar badannya. Katil Pena berkeriuk. Berbunyi agak bising.

“Shhhh!!! Diam la bengong!! Sekarang patut dah pipe down!” Marah Pena.

“Aku suka tengok kau marah. Kau marah, tapi kata-kata kau lawak!”

Giliran Pena pula tersenyum. Tersengih nampak gigi.

Dia tenung wajah Jalal lama-lama. Jalal lebih cerah dari Pena. Agak kacak orangnya. Wajahnya sering mengingatkan Pena pada pasangan pemain bola sepak, si kembar Zaquan dan Zafuan. Wajah Jalal dan mereka saling tak tumpah.

Agaknya Jalal kembar ketiga yang telah lama terpisah kut?

“Aku memang tak reti marah. Lembut hati” Balas Pena.

“Hee..Mungkin jugak. Weh, boleh aku tanya kau satu soalan tak?”

“Nak tanya apa? Aku gay ke tak? Derr!! Cliche’!” Pena mencebik.

Jalal diam. Bermain dengan jari-jemari sendiri. Satu persatu dipatah-patah. Meletup-letup bunyinya.

“Aku tak kisah kau macam mana, Pena. Aku tetap terima kau sebagai kawan. Tapi jauh di sudut hati, aku teringin nak tahu kau macam mana sebenarnya” Kata Jalal.

Honestly, aku pun tak tau”

“Maksud kau?”

“Entahla. Aku pun tak faham lagi dengan diri sendiri. Aku rasa aku bernafsu tengok lelaki. Aku boleh stim kalau tengok badan lelaki. So, aku gay la kut? Dah! Puas hati ko?”

Jalal diam. Tersenyum lawa.

Pena mencair.

“Tapi kau janganlah takut. Aku tak akan rogol kau. Aku pun tak faham kenapa orang takut sangat dengan gay. Being a gay man does not mean that I am going to practice a gay life. Macamlah aku ni pervert and desperate sangat sampai nak kacau atau rogol lelaki!” Sambung Pena. Mulutnya muncung.

“Aku suka sikap lurus dan terus-terang kau. Nampak gentleman beb!”

Gentle-gentle jugak. Kau pehal pulak nak berkampung kat katil aku ni? Dah, dah! Aku mengantuk! Esok pagi kena muster pukul 5 beb! Kau pergi tidur sekarang! Aku gentel kang baru ta..”

Pena tidak sempat menghabiskan ayatnya. Kerana tidak semena-mena, Jalal dengan selamba mengucup bibir Pena.

Segala-galanya berlaku dengan pantas, langsung tidak diduga Pena. Dia tidak sempat mengelak. Matanya terbeliak, sebelum terpejam rapat. Pena akhirnya membiarkan saja bibir Jalal bertaut dengan bibirnya.

Seminit. Dua minit. Hampir tiga minit berlalu.

Mereka berhenti berkucupan. Jalal pandang Pena. Pena pandang Jalal. Mereka bertentangan mata.

“Pena, aku suka kau”

“Jalal..”

“Betul aku suka kau Pena! Aku tak tipu!”

“Jalal, aku..”

“Hari pertama aku tengok kau, aku dah suka” Sambung Jalal lagi.

“Jalal!” Pena telan air liur. Lagaknya seperti tercekik sesuatu.

“Ya. Napa Pena?”

“Aku dah stim!”

Nota kaki bercagu: Sedutan dari cerita pendek penulis; Koyak

Sunday, November 8, 2009

Koyak

“Kadet..”

“Tuan!” Lemah benar bunyinya. Masing-masing keletihan.

“Kadetttt..” Kali ini perkataan kadet ditarik panjang.

“Tuan!!!!!” Bunyinya lebih kuat. Lantang dan bersemangat.

Mereka tahu, mereka pasti akan dihell sekali lagi jika Tuan Arif naik angin. Jadi lebih baik mereka menyahut dengan memekik sekuat hati.

"Aku bagi korang masa 15 minit. 1800H dah siap muster kat depan ni. Lengkap berpakaian PO. Faham tu kadet!!?"

"Tuan!!"

‘Dari padang kawad ke asrama, dah ambil masa lebih dari 5 minit. Dalam masa 15 minit dah kena berbaris balik? Celaka punya Subby! Arahan yang cukup mengarut! Kau ingat kitorang ni boleh terbang ke?’ Getus Pena dalam hati.

Pena tahu, memang mustahil untuk dia dan rakan-rakannya berbaris semula tepat jam 6.

"Ada soalan? Ada apa-apa bantahan?"

Diam. Sepi.

Pena kerling kanan. Razif di sebelah diam tidak bergerak-gerak. Pena kerling kiri. Zamil di sebelah juga diam, tegak terpacak.

“Kadet!! Aku tanya ni!”

"Tak ada Tuan!!!" Semua kadet menjawab serentak.

"Dah! Dah! Aku tak nak tengok muka korang lagi! Squad leader! Suruh anak buah korang berambus!"

"Squad, attention!! Squad, dismiss!!"

Sebaik saja bersurai dari baris, semua pegawai kadet lari berterabur. Berasak-asak melalui jalan yang sempit. Ada pegawai kadet lelaki yang berani meredah belukar. Ada juga yang sampai memanjat pagar. Pegawai kadet wanita juga tidak terkecuali. Turut sama-sama bergasak sesama sendiri merebut laluan menuju ke asrama. Mereka semua ingin cepat sampai, cepat-cepat mandi, cepat-cepat bersiap dan cepat-cepat berbaris kembali.

Nota kaki bercagu: Berikut ialah page 1 yang penulis koyakkan untuk anda.. Nak penulis koyakkan page 2 tak? Tak payahlah ya.. Tak siap edit lagi..^.^

Saturday, November 7, 2009

Sumber Ilmu?

Bila kita minatkan sesuatu, kita akan usahakannya bersungguh-sungguh.

Erm. Penulis setuju. Sejak semalam, penulis mengarang, mengarang dan terus mengarang. Pantang ada masa terluang di tempat kerja. Di rumah, penulis sambung lagi dari 11 malam sehingga ke 5 pagi.

Sekarang penulis berjaya siapkan satu cerpen. Dan satu lagi dalam pembikinan. Yay!

Seronoknya tidak terkira. Kerana ini cerpen pertama. Tidak terlintas langsung sebelum ini untuk penulis berkarya.

Setahun yang lepas, penulis fikir, cukuplah sekadar membebel, berkongsi emosi di blog semata-mata. Kini penulis memasang impian untuk maju dalam bidang penulisan. Habis seantero dunia cyber penulis jelajah. Mencari sumber, menimba ilmu.

Hampa. Untuk Bahasa Melayu, ia agak terbatas. Tidak banyak laman web atau blog yang membincangkan Malay literature. Hanya segelintir blog, itupun secara ringkas.

Kat mana nak cari sumber ni? Heee!!!!

Library? Perhaps.

Thursday, November 5, 2009

Psiko


Hari Keempat:
Tangki simpanan penulis penuh. Terasa kembung bagai hendak pecah. Penulis mula tak senang duduk. Sekejap mengiring ke kiri. Sekejap ke kanan. Sekejap bersilang kaki. Sekejap melunjur ke depan.

"Adoiyay!!!" Penulis mengeluh.

"You..! Pergi je lah!" Jerit Sil, rakan sekerja.

"Okay! Okay! I pergi sekarang!" Balas penulis, meninggalkan kaunter. Melangkah malas. Berat benar hati penulis nak pergi ke tandas.

Penulis bukanlah jenis yang malas ke tandas. Cuma beberapa hari lepas, penulis berdepan dengan peristiwa yang membuat penulis kurang gemar ke tandas.


Hari Pertama:

Selesai saja lunch, penulis ke tandas seperti biasa. Membuang perkara-perkara yang patut dibuang. Memandangkan my outlet tidak mempunyai tandas, jadi kami biasanya akan ke tandas awam yang terletak tidak jauh dari outlet.

Penulis perasan sepasang mata memandang penulis dengan penuh minat sebaik sahaja penulis melangkah masuk ke tandas. Seorang lelaki Cina berusia dalam lingkungan 30-an. Dia bersandar di dinding seperti sedang menunggu seseorang. I just ignored him. Penulis faham, orang kacak memang selalu orang curi-curi pandang. Hakkkk!

Selesai melepaskan hajat, penulis keluar ke sinki untuk mencuci tangan. That Chinese guy masih di situ. Stood still. Merenung penulis. Tersenyum mesra.

Orang berbudi kita berbahasa. Memandangkan penulis ni sopan orangnya, I just smiled back at him.

"Hi!"

"Hi"

"Kerja sini ka?"

"Ya"

"Tu.."

"What?" Penulis mula rasa pelik.

"Tu.. lupa nak zip" Mulutnya muncung menunjuk ke arah kawasan larangan penulis.

"Oh! Oh! Thank you! Thank you bro!"

"Biar saya tolong" Dia mendekatkan diri, menghulur tangan. Hell no!!

"Takpe! Takpe! I boleh buat sendiri" Penulis berundur setapak. Menggelabah. Serba salah.

Sambil menarik zip, penulis melangkah laju keluar dari tandas kembali ke outlet. Gila betul!

Dah habis cerita? Belum.


Hari Kedua:

Selepas lunch, sekali lagi penulis ke tandas (sebenarnya memang habit penulis akan ke tandas setiap kali selesai lunch).

Selalunya penulis masuk ke dalam jamban. Unfortunately my favorite jamban was occupied. Penulis teruskan hajat dengan kencing berdiri saja di mangkuk urinal. At that time, there was someone standing right next to me, juga sedang kencing. Ada aku kesah??

A few secs later, I noticed that he was actually peeping at me. Penulis pandang sekilas. Damn! Chinese guy yang semalam tu!

Dia tersenyum lawa (baca: perasan lawa). Apa masalah mamat ni?

"Kamu punya besar"

What the Fuck! Darah penulis naik ke muka.

"Ko pesal? Nak kene hempuk dengan mangkuk tandas ke?" Lancar saja statement tersebut keluar dari penulis.

Muka mamat tersebut berubah. Mungkin tersentap. Penulis ke sinki. Cuci tangan dan berlalu pergi dengan wajah kelat.


Hari Ketiga:

Dari jauh, penulis sudah ternampak kelibat that peeping tom tu. Dia memang tahu penulis kerja di mana (Damn! I hate my uniform!). And he seems very familiar with my habit yang akan ke tandas selepas lunch break. Psikonya!!!

Penulis tak fikir panjang. Penulis terus melencong ke tandas aras dua. Biarlah jauh. Janji boleh kencing dan berak tanpa was-was.


Kembali ke Hari Keempat:
Langkah malas penulis terhenti. The peeping tom kini berada di tandas aras dua pula.. Gigihnya dia ni!

Nota kaki bercagu: Mamat psiko tu sebenarnya staff di sebuah outlet di situ. If not mistakenlah. Selagi penulis kerja di situ, selagi dia kerja di situ, selagi itu dia mengpsikokan penulis dengan renungan manjanya. Nak sound direct kang, takut disangka perasan pula. Grrr!! Tension!!

Monday, November 2, 2009

Rompak

Penulis tenung handphone lama-lama. Jauh di sudut hati, penulis teringin benar nak dengar suara mak yang serak-serak basah ala-ala Jamie Lee Curtis tu. Tapi pada masa yang sama, penulis risau. Penulis tak mahu mak susah hati. Perasaan penulis mula berbelah bagi.

“Assalamualaikum mak. Mak ngan ayah sihat?”

“Waalaikumussalam. Anak bongsu mak ke ni? Alhamdulillah. Mak sihat. Cuma kadang-kadang pening. Biasalah orang dah expired ni. Awok baru balik kerja ke ni? Kenapa suara lemah je ni? Tak sihat ke?”

Hati penulis berbunga indah. Suara mak kedengaran sayup, tapi sudah cukup mendamaikan jiwa yang serba gundah.

“Tak mak. Orang sihat je. Hari ni tak keje pun. Cuti. Mak masak apa hari ni?”

“Mak masak ayam masak merah dengan gulai ikan tongkol. Entah sedap entah tidak. Tapi ayohmu tambah sampai sampai dua pinggan. Sedap la kut. Hahaha..” Mak tertawa riang.

“Kucing Kak Long tu beranak lagi. Empat ekor anak dia. Comel-comel. Mak geram tengok yang sekor ni. Warna dia putih tompok-tompok hitam. Comell sangatt! Eh, awok balik tak raya aji nanti? Abang Wey awok telefon mak semalam, dah confirm dengan mak, ,dia tak dapat balik. Cuti pendek sangat katanya”

Panjang lebar cerita mak. Berubah-ubah. Melompat-lompat dari satu topik ke satu topik. Mak memang begitu. Dia cukup gembira setiap kali penulis menghubunginya. Dan masa tulah dia akan update segala cerita dan gosip-gosip terbaru yang berlaku di kampung sepanjang ketiadaan penulis.

“Orang tak balik kut mak. Budget dah lari. Bulan ni sesak sikit. Tapi tengok dululah macam mana. Cuti pun tak confirm lagi dapat ke tak!”

Mak diam sejenak. Penulis tahu bukan itu jawapan yang diharapkannya.

“Takpelah kalau tak boleh balik. Nanti mak kirim serunding kat awok ya”

Penulis tersengih kerang busuk. Mak memang tak pernah lupa makanan kegemaran penulis.

“Awok nak tahu, Kak Mas kene ragut semalam!”

“Ye ke? Kak Mas? Sape tu mak?”

“Sepupu awok la. Sampai terbalik moto dia kene tolak. Kesian. Berdarah-darah siku ngan betis dia kene timpa moto. Tu ada terbaring kat rumah tu. MC dua hari. Jahat betul budak-budak loni kan!?”

Penulis diam. Terbayangkan sesuatu.

“Mak risaukan abang awok, si Duwey ni. Dia ni jenis suka cari gaduh. Kawasan dia tinggal tu dahlah kawasan orang India. Mak risau dia kene pukul ke, kena rompak ke. Macam-macam boleh jadi kalau tinggal kat kawasan bukan orang kita ni”

Penulis masih diam. Should I tell her or just keep it secret?

“Minggu lepas, rumah Tuk Aji Awang kat kampong sebelah kena pecah. Tuk Aji tu kene tikam kat perut. Mujur tak mati orang tua tu. Orang cakap yang buat kerja tu cucu dia sendiri. Ya Allah. Gila benar manusia zaman sekarang. Tak ada agama ke?”

Silent.

“Hello! Anok bongsu! Dengar tak? Ish, dah putus ke? Hello! Hello!”

Penulis tersenyum geli hati.

“Ya mak. Orang dengar lah ni!”

Penulis dapat dengar mak menghela nafas, panjang dan berat.

“Macam ada masalah saja? Tak nak cerita ngan mak ke?”

Sekali lagi perasaan penulis jadi tak menentu. Serba keliru. Berbelah-belah serba salah.

“Orang cerita, tapi mak kena janji. First, tak boleh menjerit. Second, don’t get panic! Boleh?”

Last Friday, penulis pulang lewat ke rumah. Well, after work, penulis melencong ke Berjaya Times Square bersama seorang teman sekerja. Menonton midnite movie, Pandorum.

Kami keluar dari panggung sekitar jam satu pagi and my partner asked me to drop him at Jalan P.Ramlee. Then, I was stuck in the terrible traffic jam and only managed to reach my place about an hour later.

Penat, lesu, mengantuk dan tiba-tiba bengang. Itu yang penulis rasa sebaik sahaja penulis memandu masuk Zax ke kawasan rumah. Kerana sebuah kereta Iswara menghalang laluan utama menuju ke rumah penulis. Penulis turunkan cermin dan cuba intai kalau-kalau tuan punya kereta ada di dalam. WTF!! Nobody inside the car! The owner boleh simply parked his damn car at the main entrance!

Perlahan-lahan, penulis gigih cuba juga memandu masuk ke ruang yang sempit. Luckily, penulis berjaya masuk. Unluckily, Zax’s side mirror did kiss the car’s front door. Siot!! Calar!!

Pedulikan! It served him/her right for what he/she has done. Bodoh punya manusia! Siapa suruh park dekat laluan orang. Penulis terus memandu pergi dengan senang hati.

Yang penulis mahu sekarang, cepat-cepat park Zax, balik rumah, mandi dan landing di atas katil yang empuk. Yay!

Sayangnya, yang penulis tidak mahu, berlaku beberapa minit kemudian. Two Indian guys suddenly meluru datang towards me. Stopped my car and one of them quickly open the door dan melayangkan kakinya tepat ke badan penulis. Leher penulis dicekik kuat. He pulled me out of the car and locked me up with his strong arms, manakala seorang lagi mula memukul penulis bertubi-tubi. Sepak terajang, lempang, tumbuk dan segala-galanya yang ngeri hinggap di badan penulis. Handphone, wallet dan kunci kereta penulis dirampas.

Penulis blur! Why?

“Ko calarkan kereta aku. Ko boleh blah selamba ya! Ko ingat tu kereta bapak ko punya? Ko nak bayar ganti rugi ke ko nak pergi balai?”

“Okay! Okay! Just let me go first! I’ll pay you!”

“Aku nak 500!”

“Banyaknya! Calar sikit je you minta sampai 500? Lainlah kemik ke! Why not you hantar bengkel dulu, baru kita bincang pasal bayaran?”

Debik! Lagi sekali penulis kene tumbuk di perut. Senaknya tuhan saja yang tahu.

“Takde! Takde! Aku nak 500!” Balas si Samseng.

“I takde banyak tu. Okay, kita settle kat balai. Kita tengok siapa salah. You pun salah juga. Simply parked dekat entrance. Mana ada orang parking situ!” balas penulis pula.

Ping!! Berdesing telinga penulis. Kepala rasa berpinar dilempang. Bibir penulis mula berdarah.

“Kurang ajar kau! Kita pergi balai. Ikut kitorang. Naik kereta aku!”

“Tak. I naik kereta sendiri!”

“Tak boleh! Tak boleh! Aku nak ko naik ngan kitorang. Tinggal kereta ko kat sini!” Balas si Samseng lagi.

Penulis mula rasa lain macam. Ada sesuatu yang tak kena. Something smells very fishy in here.

“Gimme my phone. I boleh naik dengan you. But I still need to inform my family!

Gedebik!! Lagi sekali kepala penulis dipukul. Biol seketika.

“Diam!! @#$%^&*!!” Entah apa yang dibualkan sesama mereka.

Permintaan penulis tidak dilayan. Penulis ditarik pergi jauh dari Zax. Oh tuhan, kenapa tiada sebuah pun kereta lalu ketika itu. Penulis mula terbayang yang bukan-bukan. Penulis terbayang mereka bawa penulis ke kawasan belukar, pukul penulis sampai lembik instead of pergi balai polis.

“Can we make a deal? I’ll pay! But I need to go to ATM! And with my car!”

Mereka berhenti, berbincang sesama sendiri

“@#$%^&*%$$%^#@$!!”

Setengah jam kemudian penulis ditinggalkan bersama Zax beberapa puluh meter dari tempat asal kejadian. Si samseng turun, dan hilang dalam kegelapan malam bersama RM500 cash. Di saat itu, ketika itu, penulis blur sangat-sangat. Bagai tidak percaya penulis telah dibelasah dan dirompak begitu saja.

Mak mula menangis sebaik sahaja mendengar cerita penulis. Suaranya semakin serak dek rasa sebak. Dan tersekat-sekat.

“Keling tu binatang ke orang? Sampai macam tu sekali diorang buat kat anak aku!”

Penulis membisu kelu.

“Jahatnya keling tu.. Pukul anak aku... Teruk ke nak? Dah pergi hospital? Dah buat report polis? Mak suruh abang ko datang sana ya nak!”

Penulis terus diam. Mengawal emosi sendiri. Rasa kesal menyelubungi. Membuat hati seorang ibu susah, sehingga menangis tak henti-henti.

“Dah mak…. Orang dah buat apa yang patut. Mak janganlah risau. Orang.. okay. Tak payahla suruh siapa-siapa datang sini”

“Kalau ada apa-apa bagitau mak sayang. Jangan diam sorang-sorang. Ya Allah, selamatkan anak aku”

Penulis terkedu. Merenung sesuatu. Walaupun dilanyak, wang pula dikebas penyangak, penulis bersyukur kepada-Nya kerana masih diberi peluang mendengar suara mak.

“Mak minta maaf. Mak jauh. Mak tak boleh tengok anak mak sendiri. Mak minta maaf tak dapat nak jaga kamu. Mak minta maaf nak. Mak minta maaf. Ya Allah..” Suara mak tersekat-sekat.

Dada penulis sesak. Lemas dilanda sebak. Mata mula berkaca. Beberapa detik kemudian, takungan airnya tumpah juga mengalir di pipi.

Nota kaki bercagu: Trauma. Dan mula fobia pada lelaki India. Lock you car doors, readers.

Saturday, October 31, 2009

Bau


Kaki penulis dah mula terasa lain macam. Lenguh tidak terhingga. Lutut terasa lemah tidak bermaya. Kebasnya menjalar hingga ke paha. Dari paha, rasa sengal merebak terus ke tulang belakang.

Penulis menjeling jam di tangan. Baru tiga jam berlalu. Tuhan... perut dah mula terkena angin senggugut (masuk angin lah!!). Bahagian pinggang ke bawah pula merayu ingin duduk! Penulis terus capai kerusi. Belum sempat melabuhkan buntut, penulis ternampak sesuatu. Barang baekk!

Usianya lingkungan 30-an. Pinggang sekitar 31-33 (ilmu meneka ukur lilit pinggang ini ditimba dari seorang rakan). Berkulit cerah. Bercermin mata. Berkening tebal. Berpakaian pejabat. Gayanya sedikit PLU. Rupanya pula saling tak tumpah Chen E Kin (pelakon popular Hong Kong, tak kenal sudahh!). Hurm,,.. taste!!

I stood up and quickly approached him (dengan gaya sehabis machonya).

"Good evening sir. XXX just launched a new product. And now we are having promotion bla bla bla bla.."

Sambil bercakap sambil mata tak berkelip merenung dia.

"Monthly dia berapa bang? Saya bla bla..."

Lah! Melayu ke? Ingat Chinese tadi.

FYI last few days, a roadshow was held by my company in one of the busiest shopping complex in KL. And unfortunately, dalam ramai-ramai staf di unit kami, penulis yang dipilih untuk join the roadshow. I've been assigned by my boss to help the sales and marketing people to promote and create public awareness of our brand especially our new products. Dan pada masa yang sama, penulis dikehendaki merekod segala feedbacks and complaints from our customers. So dengan kata lain, jadilah penulis seorang pegawai khidmat pelanggan dan promoter bidan terjun sekaligus. Isk isk isk.

Jadi abang Chen E Kin tadi dapat tak penulis pancing?

Haruslah dapat! Tapi itu bukan masalahnya. Masalah cuma terjadi ketika penulis sibuk menerangkan terms and conditions, procedures what so ever. Apabila perut penulis tiba-tiba terasa lain macam ketika itu. Seminit dua kemudian, penulis mula terasa senak. sesekali mencucuk-cucuk. Menghiris pedih. Terasa seperti ada angin sepoi-sepoi bahasa bertiup dalam tali perut menuju ke lubang dubur.

"Mintak diri seminit bang. Saya pergi belakang jap."

Penulis beredar cepat-cepat. Melangkah laju menuju ke kaunter goodie bags. Otot dubur penulis kemut kuat-kuat risau kalau-kalau terlepas angin dalam perjalanan ke kaunter tersebut.

Prutt. Pruttttttttt Pruuutttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!Prut!

Di kaunter goodie bags, berdas-das akhirnya berjaya penulis lepaskan. Mengeluarkan gas yang terkumpul diikuti bunyi meletop-letop. Baunya? Tungkik dan durjana sekali!! Penulis menarik nafas menghidu kebusukan bau kentut sendiri sambil tersenyum puas. Bangga kerana setahu penulis, rahsia penulis tersimpan rapi di kaunter itu.

Apa yang penulis tidak tahu, ada makhluk tuhan yang lain sedang berdiri di belakang penulis. Dua orang gadis promoter.

"Eiiiiiiiii, busuknya!!!!! Awak kentut!!!!!Busuk! Busuk!! " Pekik salah seorang, spontan. Agak kuat suaranya kerana abang Chen E Kin juga menoleh.

"Ei... tak senonoh!! Jen, awak kentut manyak busuk!! Awak kentut depan kami!!!Huhuhu..." Jerit seorang lagi.

"Shhh!! Shut up! I'll buy Starbucks coffee for u guys nanti!"

Penulis sempat melihat sekeliling. Semua orang menutup mulut dan hidung. Termasuk abang Chen E Kin. Mereka memandang penulis sambil kening berkerut seribu. Penulis tersengih. Malu.

Busuk sangat ke bau kentut aku..

Nota kaki bercagu: Seingat penulis, baru dua hari penulis tak berak. Kenapa busuk sangat bau dia? Abang Chen E Kin? I closed the deal with him dengan muka tak bersalah. Biarlah. Ada haku kesah? Janji penulis dapat sales. Lalalalala..

Wednesday, October 28, 2009

Penat







Penulis kepenatan...................................................................................................................................................................................
Nak melancap pun tak larat...Apa kena mengena ngan kempen larangan merokok. Tah.. Saja letak.

Sunday, October 25, 2009

Fetish


"Kata orang, kalau dah suka tu, bau kentut pun bak perfume yang wangi. Kalau dah tak suka tu, perfume yang wangi pun disangka kentut" tempelak penulis apabila Embi mula mengadu tentang bau ketiak penulis. Ketika itu penulis baru sahaja pulang dari berjogging.

Penulis bukanlah jenis tidak boleh menerima kritikan. Cuma sekadar ingin menguji apakah jawapan yang akan Embi beri.

"Derr!! Awak, saya bukan macam tu. Kalau dah busuk tu saya kata busuk jugak walaupun saya sayang. Ni bukan busuk, ni dah bau tungkik! Pastu ada hati nak peluk saya. Dah! Dah! Pergi mandi. Jap lagi kita keluar makan!"

Penulis akur and quickly grab my towel. Pakaian yang basah dengan peluh cepat-cepat penulis tanggalkan. The last piece, Encik Seluar Kecik pula penulis campak ke arah Embi dan hinggap tepat di kepala dia.

"Eiiiwwww!!! Encukkkkkkkkk!!"

Hak hak hak hak..

Terus, insiden tersebut secara tak langsung mengingatkan penulis kepada kisah lama yang hampir-hampir saja penulis lupakan.

Klung klung klung...

5 tahun lepas, penulis masih belum aktif sangat dalam dunia PLU. Masa tu, penulis adalah pelajar pra-universiti di sebuah kolej jauh nun di N9. Belum mahir beronline, tidak kenal Myspace, Friendster, Guys4men etc, dunia penulis ketika itu adalah lebih kepada dunia akademik. Bangun pagi, celik sahaja mata, penulis terpaksa bergegas bersiap ke dewan kuliah. Malam, mata yang terpejam terpaksa disengkang, demi menyiapkan tutorial yang menggunung indah. Pendek kata memang tak ada masa nak cari jantan untuk sama-sama 'beriadah'.

Qie (bukan nama sebenar), tidaklah rapat sangat dengan penulis. Orangnya rendah. Bersaiz sedang-sedang, sedikit lembut dan agak menggelabah. Perutnya sedikit ke depan serba terdedah (baca: boroi ler tu..). Berasal dari Sabah, membesar di Sabah, bersekolah si Sabah. Tetapi terlalu ingin menetap di Semenanjung. Jadi, terdamparlah Qie di sini, menjadi my kuliahmate. Oh ya, Qie is my next door neighbor too.

Qie dan penulis adalah teman ilmiah yang sering sama-sama bersengkang mata menyiapkan tutorial dan assignment. Kadang-kadang penulis ke bilik Qie. Kadang-kadang Qie ke bilik penulis. Kalau dah menyampah sangat memandang antara satu sama lain, kadang-kadang kami masing-masing lepak di bilik sendiri sahaja.

Suatu pagi yang indah, penulis terjaga sejam lebih awal dari waktu Subuh. Sebenarnya sudah tiga hari penulis tidak pulang ke bilik (Well, tidur di bilik skandal, hakk..). Gara-gara ingin mencuci baju, penulis gagahkan diri menapak balik ke bilik sendiri. Tak boleh tidak, I have to go back as this is the perfect time for me to wash my clothes (biasalah hidup di hostel). Awal pagi macam tu, semua orang masih enak berdengkur. So, at that particular time, I can avoid hustle and jostle in the small washroom dengan budak-budak lain.

Malangnya penulis terlupa penulis tak punya sabun cuci baju.

'Alahai. Baju kuliah dah habis pakai semua ni. Kalau tak cuci sekarang bila lagi aku nak cuci' Penulis mengomel sendirian.

'Qie mesti ada stok dynamo!'

Penulis ke bilik Qie. Pintunya berkunci. Tapi penulis tahu, di mana Qie biasa letak kunci biliknya; Di dalam kasut (kami memang amalkan tinggal kunci dalam kasut) hak hak hak...

Perlahan-lahan pintu bilik Qie penulis buka. Penulis tidak mahu mengejutkan dia. Penulis juga tidak mahu disangka pencuri. So I just switched on the light. Dalam sibuk mencari sabun cuci baju, tergerak hati penulis untuk melihat si Qie yang sedang enak berlingkar..

Umangai!! Bosanya buntut!

Qie tidak berbaju dan hanya berboxer. Dia tidur mengiring ke kiri. He was sweating and snoaring like a roaring lawnmower. Buruk benar!

Seketika, mulut penulis mula ternganga sebaik sahaja melihat sesuatu dalam pelukan Qie. Tangan kirinya yang dirapatkan ke pipi kirinya kelihatan sedang memegang sehelai short berwarna merah.

'Biar betik?'

Cepat-cepat penulis kembali ke bilik dan terus selongkar baldi yang berisi pakaian kotor yang ingin penulis cuci nanti.

'whadda??'

Short merah penulis tiada dalam baldi. Penulis mula terbayangkan aksi tidur Qie tadi. Short merah yang dipegang dekat ke pipinya (yang gebu) saling tak tumpah short milik penulis. Jantung penulis mula berdebar. Peluh jantan mula menitik.

Damn! Damn! Damn!

Okay, rileks. Mungkin apa yang penulis fikir tak benar. Mungkin juga pelanduk dua serupa. Atau mungkin ilusi optik semata-mata?

Sekali lagi penulis ke bilik Qie untuk memastikan perkara yang kurang pasti itu. Penulis tenung betul-betul short merah itu. A series of 'natural' polka dots buat mulut penulis ternganga sekali lagi. Kali ini penulis pasti.

Niat penulis untuk cuci baju terencat. Selera penulis mati. Penulis berlalu pergi , balik ke bilik, memanjat katil dan bersembunyi dalam selimut dengan satu pertanyaan.

'Budak Qie tu syok dekat short aku ke? Alahai..'

Nota kaki bercagu: Jangan letak kunci dalam kasut ya kawan-kawan. Dua hari kemudian, short tersebut kembali semula ke dalam baldi penulis. I just pretended as if I have no idea what the hell just happened to my unlucky short. Cuma masalahnya, penulis tak boleh tengok Qie. Perasaan penulis bercampur-campur. Nak tergelak ada, tersipu malu pun ada. Seingat penulis, short itu memang kotor, berbau dan kali terakhir penulis pakai, penulis melancap dan pancut you-know-what di dalamnya.

Ngee ^_^"

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails