Friday, September 4, 2009

Migrain



Nyut......
Nyut......
Nyut......

Mula-mula rasa macam sepoi-sepoi bahasa sahaja. Jadi penulis abaikan. Penulis tahu, kadang-kadang itu sekadar gertakan manja. Sekejap-sekejap lagi eloklah tu.

Nyut.. Nyut.. Nyut..
Seminit dua kemudian, rasanya semakin kuat. Penulis tekan-tekan. Picit-picit bahagian yang sakit tu. Bila dah sampai tahap ini, penulis tahu, rasa ini tidak akan hilang dengan mudah. Pasrah ajelah.

Nyutnyutnyut!!!
Telahan penulis ternyata mengena. Setengah jam kemudian rasanya bertambah-tambah hebat. Sakitnya menjadi-jadi! Seksanya..

I could feel my body begins to sweat. Tapi penulis rasa seram sejuk instead of hangat. Suara makhluk-makhluk tuhan yang berbagai-bagai kedengaran hingar-bingar, bagai bertalu-talu masuk dan mendera kepala penulis.

Penulis angkat tangan kiri. Letak di atas meja. Kemudian perlahan-lahan mendahi berlapikkannya. Mendahi? Entah! Perkataan ciptaan sendiri kut? Mendahi maksudnya meletak dan menggunakan dahi untuk menampung kepala di atas meja dengan muka menghadap lantai. Orang akan nampak kita macam sedang tidur.

"Tidur??!!! Awak tidur lagi masa saya mengajar, saya suruh awak berdiri kat luar tu!"

Nyaring betul suara Cikgu Fatimah memarahi penulis suatu ketika dulu. Masa tu kelas amali Biologi.

"Saya,.. saya sakit kepala Cikgu!"

My classmates mencebik. Ada yang buat muka. Macam-macam rupa.

"Alah. Mengada-ngada je lebih tu Cikgu!" Keluar satu suara entah milik siapa.

Sakit hati ada. Geram ada. Rasa nak lempang orang pun ada. Tapi yang paling penulis rasa di saat itu, kecil hati dan sedih yang teramat .

Kisah ini cuma secebis daripada sekarung konflik yang perlu penulis tangani bila migrain menyerang.

People will not understand what i feel at that time. Especially those yang tak pernah kena dan rasa. Sakit migrain bukan seperti sakit biasa seperti yang kita rasa di kala demam. Sakitnya lain macam. Berdenyut-denyut. Mencucuk-cucuk di satu bahagian kepala. Biasanya penulis sakit di bahagian kiri. Kadang-kadang boleh melarat-larat sampai bahagian belakang kepala sampailah belakang tengkuk. Masa sakit tu, penulis cukup sensitif benar dengan bunyi dan bau. Pendek kata, be quiet and leave me alone!!

Penulis mula diserang migrain sejak di bangku sekolah. Sejak di tingkatan 4 kalau tak silap. Setiap hari, sebelah pagi, dalam pukul 9 ke atas, kepala mula berdenyut-denyut. Sakitnya tuhan sahaja yang tahu. Peneman penulis hanyalah sebotol kecil Minyak Cap Kapak. Dan Panadol yang berpapan-papan banyaknya. Berkesan? Tak! Kadang-kadang sampai berjam-jam, sampai penulis terpaksa lari balik tidur di asrama..

Migrain ni juga bermusim. Maksudnya, penulis boleh kena attack for several consecutive days or weeks!! Dalam pukul 9 pagi ia menyerang. Kalau penulis cukup rehat dan makan pil, dalam sejam dua ia berhenti. On the next day, it will attack me again, probably around 9 0'clock juga. Begitulah rutin harian di musim sakit kepala. Habis musim sakit kepala, serangannya boleh berhenti selama dua tiga bulan. Paling lama penulis tak kena langsung, 5-6 bulan. Masa tu penulis rasa macam normal people, heaven sangat!! Kemudian datang lagi. Adoiyay.

Itu cerita dulu. Dilema budak sekolah kena migrain. Kemudian di Matrikulasi. Then di kampus. Well, bolehlah tahan. At least I still can skip the classes if migraine attacks me during daylight. Cuma yang azabnya, dua tiga minggu ni, migrain penulis datang menyerang lagi. Hampir setiap hari. Cabarannya penulis rasa berganda as I have to work. No ponteng-ponteng balik tidur di bilik. And puasa some more..

P/S: Penulis siapkan tulisan ni di tempat kerja, di kala migrain datang menyerang dengan bala tenteranya. Dalam pukul 3, sakitnya menjadi-jadi. So penulis terpaksa 'berbuka' lebih awal dengan segelas air dan telan sebiji ponstan. Tapi tak makan pun. Sebab tak berani. Penulis kemudiannya sambung puasa sampai waktu berbuka ^_^"

6 comments:

nazzman ibrahim said...

mmg betul tu org yang tak pernah rasa migrain tak tahu mcm mana sakitnya..
sy juga mcm awak sll sakit sebelah kiri dan sampai ke bahagian belakang kepala.pada mereka migrain hanya sakit kepala biasa jerr tapi bagi yang alaminya tahu sakit tu mcm mana n hanya tuhan yang Maha mengetahuinya

ZaCk AzRiN said...

hai saudara pena...yup...sy myokong ape yg saudara katakan...hnya mereka yg mngalami mgrain shj yg mmahami bagaiman azabnye mghadapi dugaan tu...simptom2 yg saudara alami sama spt yg sy alami...tp, tdklh steruk saudara...dan pglmn sy dgn mgrain tdklah slama saudara...sy mgalami mgrain slps exam spm, 3tahun lalu...cume, saudara mgkin prlu btemu dktr...mgkin itu bknnyer mgrain...skdr cdgn...

||| PöJìé PööH ||| said...

btol² kne migrain is really painful..
tp xtau la petua mak bapak Pojie bg, klo sakit biarkan jer..
lawan dgn sakit tuh..
yeah so far bkesan la utk yg minor2 migraine nih..
klo dah xtahan giler baru la telan pil..
lgpun ponstan is not really good for ur usus ok!

Anonymous said...

yea..im agree too...
sebab saya juga pernah laluinya...
kdg2 org sekeliling kite ni..ingtkn kita cuma pura2 cz diorg xpernah alaminye sndiri...
kdg2 geram gak dibuatnye...
pada pndgan sy...lebih baik awk berjumpa dengan doktor..
cuma cdgn...

DarcyDiaries said...

errmm...kena banyak rehat nih..

Lasykar Langit dan Bumi said...

yup i heard bout it... kalau macam lasykar sendiri ni pun xsuka kena pening kepala apatah lagi kena migrain... dulu rumate lasykar ada kena, macam sawan dah kita orang tengok... kelam kabut lasykar dibuatnya... pas tuh kes classmate pulak yang kena migrain time abis kelas, menangis tak bersuara... gila sakit... apa2 pun lasykar arap penulis sentiasa sabar... jangan telan banyak sangat ubat tu... takut ketagih plak ;p

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails