Sunday, April 26, 2009

Look

"Buntut tonggek. Kaki Pendek. Jalan macam tak stabil je. Pasal tetek besar, tak padan ngan kaki. Dah macam ayam serama aku tengok. Kening pulak bercantum. Yang paling tak boleh blah, dia boleh senyum simpul kat si Kodeng. Aku rasa dia memang ada hati kat Si Kodeng ni.

Muahahahahahahhahaha!!!!!!!"

Ayat terakhir Mail disambut yang lain dengan ketawa yang bukan pendek deraiannya. Berdekah-dekah. Berair mata Junid penulis tengok. Boy menekan2 perut. Nasib baik tak berguling2 atas lantai tu. Samad pula menepuk2 meja. Penulis hanya senyum. Dan kening sedikit berkerut. Lawak sangat ke?

Penulis tenung Mail dari atas ke bawah. Bermula dari rambut, sehingga hujung kaki. Dia taklah besar sangat. Saiznya boleh dikategori sebagai normal, cuma sedikit boyak. Berambut kerinting. Berhidung kembang. Bibirnya sedikit tebal. Jerawat di pipi usah cerita. Yang bernanah ada, yang baru nak merah ada, yang dah pecah pun ada. Kawah dari yang sudah-sudah juga merata-rata.

Jadi, layakkah Mail mengata Susie (si Ayam Serama yang dimaksudkan)? Jika Mail parasnya persis Orlando Bloom pun, layakkah dia mengata Susie? Tentulah tidak. Siapa dia untuk menghina ciptaan tuhan? Walaupun awek dia, Nana itu seindah-indah ciptaan tuhan (sangat cun minah tu.. betul...), Mail masih tidak layak mengata Susie. Dan yang hairannya, macam mana Nana boleh melekat pada Mail selama 3 tahun? 3 TAHUN WOK!!

Selalu penulis dengar statement yang klise, how looks isn't important. Rupa awak saya tak kisah. Saya terima seadanya. Awak tak hensem, takpe.. janji hati baik. Awak, saya tak kisah awak tua. Saya suka kawan dengan awak pasal awak kelakar (dan banyak duit). Dan bermacam2 lagilah ayat semanis gula keluar dari mulut. However, trust me. Mulut kata lain, hati kata lain. Walaupun tak banyak, walau sedikit, tetap terdetik di hati kita, ingin mencari yang lawa, yang cantik dan yang elok2 sahaja. Awal2 perkenalan, masa online, ayat memang baekk punya. Bila sudah bertemu dan bersua, dapat rupa yang tidak berkenan, cepat sahaja mencipta 1001 alasan. Kena balik awal lupa nak bagi kucing makan. Nenek kat rumah tidak berteman. Adik nak pinjam basikal. Dan macam2 lagilah..

Lelaki (this is fact), baik straight mahupun songsang, sangat memandang rupa. Compared to females, males are more influenced by how physically attractive their partners are. Hati tu ingin yang elok sahaja. Oklah. Itu hak masing2 kan. Tetapi kalaupun rupa jadi syarat utama, tak usahlah mengata kalau tidak berkenan di mata.

Penulis tak kata penulis tidak mementingkan paras rupa. Yes, penulis akui, penulis juga memilih rupa. Penulis pernah bercinta dengan mamat yang meletop gila. Tetapi hubungan kami tak kekal lama. Penulis beralih kepada makhluk yang biasa-biasa. Malangnya hubungan kami tak ke mana. Kemudian penulis beralih kepada yang ada rupa semula. Bahagia pula sampai ke anak cucu.. Hak hak hak.. Maknanya, bagi penulis, manusia lawa is not necessarily shallow, manusia yang tak lawa tidak semestinya bagus. And vice versalah..

Penulis duduk termenung. Fikir-fikir balik, penulis rasa connection is the keyword. If you and your partner are connected, then he or she is beautiful to you. Mungkin Mail memang memandang Nana dengan mata miang, kerana itu dia memilih Nana (huh, gegar iman kalau fikirkan Nana yang gebu..Eh, terlupa penulis songsang!). Sebaliknya, Nana memilih Mail kerana dia memandang Mail dengan mata hati..

Sahabat, percayalah, love is not about look. Ia tentang personaliti. Tentang chemistry. Dan tentang hati.. (aish,... syahdunya..)

3 comments:

Shayne said...

as for me....
i look at face... hahaha
klu cantek tertarek menarek of coz lah d a bomb kat mata ni.... tapi klu attitude dia tu xbley blah, knfrim aku yg blah.... malas nk lyn mamat yg perasan baek punya (memang yer pun)...
tp klu yg 'kureng' tu... aku leh terima as long as his attitude ok, dan senang di ajak berbual....
TAPI... klu ada yg muke cam jmbatan xsiap, pas tuh suke lak kutok org lain, memang sah2 aku tak layan....

DarcyDiaries said...

Enche Penapenis,

Yes...people keep saying "yeah, I don't mind the look, yada yada yada..." but then in a way, people actually love beautiful things..

For me la kan...as long as he / she good in his conversation and always able to "invite" me into a stimulating conversation, then me'll we like him/her..

P/S; Me biasa saja...;-)

zaineesqandar said...

Shayne & Darcy: Yes, mula2 kita judge look.. then attitude kan..

Kalau attitude hancor, ONS je lah. Then buat2 tak kenal.

when look x ok, penulis tetap ONS kalau attitude ok.. maybe next time boleh 1 round lagi..Hak hak hak..

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails