Friday, January 15, 2010

Lelaki Ini..


"Gud day!"

Itulah bingkisan ringkas yang dikirim ke dalam peti mel penulis.

Pendek. Tapi bingkisan yang berupa sebaris ayat itu benar-benar memberi makna yang besar bagi penulis.

Dek kerana sebaris ayat itu, pagi penulis bermula dengan indah. Penulis rasa betul-betul ceria. Penulis mula tersenyum-senyum. Tersengih-sengih. Macam kerang busuk! Sesekali tertawa sendiri. Tergedik-gedik. Terkinja-kinja. Terlompat-lompat sana-sini.

Teman di tempat kerja cuma melihat sambil menggeleng-geleng kepala.

Penulis kira, satu tanda soal sebesar bas sedang bergolek-golek dalam minda mereka, tertanya-tanya gerangan momok dan mambang manakah yang merasuk penulis kali ini? Heee..

Well, cut the crap, terus ke point utama ~ si momok yang merasuk penulis itu sebenarnya ialah seorang pemuda yang cukup sifatnya, yang cukup manisnya dan cukup menyenangkan penulis.

He is into writing (penulis juga). Dia punya blognya sendiri (penulis punn). Well, he is not just a blogger (me too!). He is a professional writer (errr, i have yet to become..).

So, macam mana boleh kenal?

A few months back, entah bagaimana, I, unintentionally, found his blog. Entah apalah yang menariknya. Maybe because of the title? Hurm.

Yup. The blog's title is simple, yet catchy. It caught my eyes, and I immediately clicked the link to that particular blog. I had no idea that the blog is actually belongs to a writer. A new writer yang berbakat. Yang punya style tersendiri.

Entri demi entri penulis baca. Di samping entries yang entah apa-apa (tapi aku suka sangat2!!), dia juga selitkan cerpen-cerpennya di situ. Cerpennya dibuat part by part (so now you guys tahu dari mana penulis dapat idea untuk publishkan cerpen part by part..heee).

Penulis tidak mengambil masa yang lama untuk menyelak. Cukup sekadar membaca 4 ke 5 entries, dan 2 bahagian daripadanya cerpennya, penulis sudah dapat rasakan sesuatu. I just love his writings! And I considered myself as a potential buyer who had fallen deeply in love with his brand and would definitely buy the products. Seriously.

Penulis walaubagaimanapun tidak pernah menegur si dia. Alasannya, my first impression towards him ~ he is snobbish! Arrogant. Diva. Dan sukar didekati. Adalah sesekali penulis singgah dan tinggalkan komen di blognya. Hampeh. Tiada respon. So I decided to stop throwing him comments. That's it.

Sebulan. Dua bulan berlalu tanpa progres. Tergerak pula hati ingin mencuba sekali lagi. Jadi minggu lepas, penulis gatalkan tangan mengadd si dia di FB.

Tidak penulis nafi, terhibur juga hati membaca statusnya yang sarkastik di FB. Sekurang-kurangnya dapatlah penulis sedikit sebanyak menganalisa personalitinya. Tetapi seperti di blog, I never say hi to him. I decided to be one of his secret admirers sahaja (penulis tahu ramai lagi gadis2 tulen dan tidak tulen di luar sana yang meminatinya si dia). Penulis sedar diri. Siapalah penulis. Sekadar orang kebanyakan yang menulis karya picisan.

A day after my so called 'friendship' officially being approved in FB, penulis disapa juga si dia. bersambung.. mengantuk sangat dah..

4 comments:

Sofi said...

alaaa!!! bagi la alamat blog dia hahaha sofi pon nak baca gak hehehe (tukang sibuk ni) hik hik hik

(nothingness) said...

i wonder who

Lasykar Langit dan Bumi said...

Perenggan terakhir tuuuu... siot... suka-suki nk mgantungkan story cess

Penapenis said...

lalalalalala.. tak bestlah kalo pp bgtau sekarang.. keep on reading ya.

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails