Saturday, November 21, 2009

First date


Penulis sarungkan sehelai long sleeve V-neck t-shirt dari People's yang berwarna biru lembut. Ia agak ketat dan menonjolkan susuk badan. Pasangan bottomnya, sehelai seluar panjang baggy berwarna coklat tua (hurm, kat mana la seluar baggy tu sekarang ya? Dah lama tak nampak). Kemudian cepat-cepat penulis ke depan cermin. Hasilnya, eeiw. It is so Cibu!!

Baggy pants tersebut penulis londeh, dan tanggalkannya. I quickly grabbed a pair of brownish-grey checkered short pants berfabrik cotton from my wardrobe. Ironi, penulis sedikit teragak-agak untuk menyarungkannya. Kerana hati sedikit ragu untuk berseluar pendek. Penulis jarang berseluar pendek jika keluar dari rumah (well, aurat beb! ngee ^_^"). Jadi penulis letak kembali short pants yang dibeli di kedai bundle tersebut ke tempat asal.

I kept on changing clothes and finally ended up the quest 15 minutes later by wearing a white Giordano short sleeve tee with a pair of so-called Levi's jeans (beli kat downtown je u'ols).

Yay! Setel masalah baju. Kemudian timbul pula masalah gaya rambut. Huh!! I took almost 10 minutes to style my short hair! Spiky, mohawk, sikat tepi ala nerdy, melepek ala adik-adik manja. Semua gaya penulis cuba. And finally I decided to wear a baseball cap. Boleh?

Sepanjang perjalanan menuju ke tempat pertemuan pula, fikiran penulis sarat dengan pelbagai telahan. Pelbagai andaian dan pelbagai rancangan. How do I look? Nafas aku berbau tak? Ketiak aku masam tak? How am I supposed to act? ~Keras? Manja? Keras-keras, macho tapi manja or manja-manja tapi macho dan keras?~ Bla bla bla..dan bermacam-macam lagilah!

Itulah yang berlaku kepada penulis 3 tahun lepas ketika kali pertama bertemujanji dengan Embi. Dan sebenarnya ia bukan sahaja berlaku ketika bertemujanji dengan Embi, malah dengan semua temujanji pertama penulis dengan orang lain juga.

Okay. Cukuplah mengimbas semula kenangan lalu tu. Sejujurnya entry kali ini adalah untuk memenuhi permintaan saudara Aidil yang meminta penulis berkongsi tips menghadapi first date. Hey! Penulis bukan doktor cinta! Tapi apa salahnya berkongsi ilmu kan? Jadi berikut ialah 5 perkara yang patut kita lakukan apabila ingin bertemujanji, terutamanya untuk temujanji yang pertama.

1) Take it easy

Sahabat, kunci ketenangan untuk menghadapi temujanji pertama sebenarnya ialah just take it easy! Jangan terlalu menaruh harapan tinggi pada temujanji pertama. Kerana anda akan kecewa andai hakikat tidak seperti yang diharap. When you are taking it easy, anda tidak perlu risau bagaimana anda perform di hadapan si dia. Anda juga akan menjadi lebih bersedia untuk sebarang kemungkinan buruk including rejection. Dan ini sedikit sebanyak akan membantu meredakan tekanan, sekaligus membantu anda menjadi lebih relaks.

2) Enjoy the date!

Pastikan temujanji anda itu adalah sesuatu yang boleh anda nikmati dengan rasa gembira. Rancang aktiviti bersama dan pastikan kedua-dua pihak bersetuju dengan aktiviti yang dirancang. Kalau ingin menonton wayang, pastikan movie yang ingin ditonton diminati kedua-duanya. Try to choose something that is fun and exciting for both of you. At least, andai temujanji anda dan si dia 'ke laut' sekalipun, anda tetap berpuas hati dapat bergembira. Oh ya! Why not anda anggap temujanji tersebut ibarat anda keluar bercanda ria bersama sahabat baru and you are going to have a good time no matter what happens.

3) Jadi diri sendiri

Klise bukan? But it's damn true. Jadi diri sendiri bukan bermakna anda tidak perlu jaga kelakuan. Do behave, but at the same time just be yourself. Tidak perlu tipu diri sendiri menjadi orang lain. Kalau top katakan top. Kalau bottom katakan bottom. Tak perlu menipu mendakwa diri versatile semata-mata ingin mengorat orang yang anda suka. Because it might lead you to the awkwardness. And the awkwardness might reflect to your next action. Mulalah nak menipu sana-sini. Menggelabah tak tentu arah. Hati pun jadi gundah. Dan hasilnya, hubungan anda berdua tidak mungkin menjadi indah. Nasihat penulis, biarkan si dia menyukai dan menerima anda kerana diri anda seadanya. Bukan kerana anda menjadi orang lain. Lagipun, sampai bila anda ingin menipu?

4) Jaga mulut puakamu itu, Cik Gayah

Mentang-mentang penulis mentioned jadi diri sendiri, jadi masa bercakap pun tak hengatt dunia. Statement yang dihambur semua berstatus puaka. Soalan yang diutara semua bersifat celaka. Sahabat, sila jaga hati si dia. Masa anda bersama dia bukanlah masa untuk berbincang tentang perangai ex boyfriends anda atau dia yang bersepah, masalah berat badan, masalah tempat kerja, masalah kewangan dan apa-apa jua masalahlah! Sebagai contoh; walau sekuat manapun perasaan ingin tahu anda kenapa si dia masuk ke outlet Yunnam untuk membeli sebotol cecair pelik berwarna hitam, lebih baik sekiranya anda simpan soalan sensasi itu untuk temujanji yang ketiga atau keempat. Contoh kedua; hati anda membuak-buak ingin bercerita tentang ex anda yang lari menikahi jantan lain. Lupakan sahaja hasrat itu. Your date is supposed to be a potential lover, not a therapist. Jadi pilihlah isu yang sesuai bila berkata-kata. Sambil-sambil tu, selitkanlah elemen-elemen humor dan jangan lupa, be a good listener too!

5) T & T

T & T stands for Tampil & Tepat. T & T ni sebenarnya 2 perkara yang tersangatlah common. Penulis rasa semua orang cukup maklum tentang itu. Even budak sekolah yang bertemujanji pun tau tentang dua perkara ini; Penampilan diri dan ketepatan masa. Berpakaian terlalu selekeh, date boleh lari. Kalau overdressed pun date boleh lari. Pandai-pandailah memilih pakaian ya. Ketepatan masa? Sendiri mau ingat! Senang cerita, follow these 2 simple rules - Pertama, jangan buat perkara yang menyebabkan orang tak suka kita. Kedua, jangan buat perkara yang kita tak suka kalau orang lain buat pada kita.

Looking back on the things I've done during my first date, I believe that handling that kind of date can be completely stressful. Ia berlaku kepada sesiapa sahaja. Tak kira tua atau muda, straight atau songsang, lelaki atau wanita. Because it is all about the first impression. Bila dah terlalu concern tentang first impression, mulalah diri rasa tertekan. Pendek kata hati tak senang, jiwa tak tenang. Dan jantung mulalah berdegup kencang.

Hahaha. Relaxlah bro. Just think postive. If the relationship does not happen seperti yang anda inginkan, itu tidak bermakna anda tidak bagus. Don't take it personally. It may not has anything to do with you. Lagipun kumbang bukan seekor!

8 comments:

nAz said...

hahaha.. i love the 4th element. hahahaha.. which i have to admit sgt useful.

i kena take note ni since back in the market. :P

effa said...

pena, i rasa normal when u naturally sucks during first date. even the 2nd, atau 3rd pun still gelabah kan? tapi kadang2 i rasa gelabah yg sikit2 tu cute hehe.

DarcyDiaries said...

True and overly true indeed! :-)
Love it!

P/S; Lama tak date..

Sofi said...

hurmmmm .... sofi nak date ngan sape lak yer lepas nih? hihihihihi ... mati ler curang hahahah

hati bernanah said...

agreed!
tapi aku selalu fail kalau date.
huhuhu.

Penapenis said...

PP pernah gagal dalam ngedate sekali. that guy never call me again. sentap punya pasal. reason: apparently due to my mulut puaka. kerana i tak tahan dengan perangai dia. perangai macam makcik2. calculative, particular, cerewet dan kuat komen. so i sound direct jer. boleh.. ? haha

Lasykar Langit dan Bumi said...

gud advice... boley lah di praktikkan pas ni... hehehe

hati bernanah said...

hahaha. aku pun pernah jumpa org cmtu gak. cm cilakak pun ada. dia komen muka aku berjerawat. dgn nada yg sgt pondan xsiap. aku terus ckp kt dia balik. cermin diri sendiri dulu. terus sentap 'kakak' tu. hahaha.

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails