Wednesday, October 7, 2009

Analisa


PELITA hingar bingar. Macam-macam irama yang singgah di telinga penulis. Pinggan mangkuk berlaga-laga, sudu dan garpu berdansa, lantai dan kerusi bergeser manja. Pelbagai bahasa, dialek dan istilah penulis dengar. Pelbagai rupa, usia dan warna penulis lihat. Dan penulis hanya mampu tersenyum memerhati 1001 gelagat manusia. Well, inilah 1Malaysia.

Having my breakfast alone, with strangers all around the place (sorang pun aku tak kenal), I felt lonely at that time. However it gave me a chance to sit back and relax as nobody noticed my presence. Bolehlah penulis mengelamun panjang.

Beberapa saat kemudian, I started to think. Started to re-evaluate my perception and expectation towards my relationship with Embi in general; look back on how are we doing so far, my performance, his performance, apa yang penulis inginkan, apa yang dia mahukan, apa yang kurang, apa yang lebih dan penulis mula mengeluh letih.

Embi and I had an argument a week before raya. At the beginning, we actually argued over the remeh issues; domestic thingy, especially laundry. **sigh. Bermula dengan pertelingkahan pendapat, drama kami disusuli pula ungkit mengungkit. Dan mulalah melarat. Penulis yang hilang sabar, mula menyentuh isu yang terberat (tett..rahsia) and it finally ended with a 'cat fight'! Meeooowwww!!Grrr!! Hasilnya, dada penulis tercalar dicakar Embi. Daun pintu bilik pecah ditumbuk penulis. Juga dengan jeritan Embi minta putus...

#######################################################

So, putus macam tu saja? Hell no! Tidak semudah itu untuk 'mahligai' kami runtuh (penulis tak berani letak 'masjid' as i think 'masjid' is a sacred place and too suci to be metaphorically applied to our forbidden love). Then what happened? Kesan dari perang teluk itu, kami semakin renggang. Renggang dan terus renggang.

Sambil-sambil duduk termenung dengan sebatang rokok di tangan, menghadap secawan nescafe dan sepinggan nasi lemak yang belum terjamah, terdetik di hati penulis, masalah kami yang paling utama probably due to age gap.

Age gap relationship. Does it works? Uffh! I dont really know about it. Among straight couples, it works, and it was proven work accordingly as many of them live happily for many years. Gay couple? Well,.. no idea!

Dari pembacaan penulis, penulis rumuskan there are 3 major factors that can crash age gap relationship. Penulis juga cuba-cuba menganalisis hubungan sendiri, manalah tahu terkena batang hidung kami..

1) Apabila Si A mempergunakan B

Tak perlulah penulis hurai panjang. Senario ini biasanya berlaku kerana wang, prestiges, privileges etc. Payah benar nak lihat pasangan gay yang jarak usianya jauh, yang cintanya tulen. Yang selalu penulis jumpa, The Tua berduit dan berharta. So The Muda more likely get attracted to his assets, instead of his love.

Dalam kes penulis, age gap kami tidaklah jauh sangat. Almost 10 years. Okay. Okay! Jauh jugaklah (but he looks slightly younger than me!) . Jadi adakah cinta penulis kerana hartanya? (sambil kerut kening; Embi ni rumah sendiri pun takde, savings dalam bank takde, hutang kad kredit bertahun tak langsai2 bla bla..). Kesimpulan~ cinta penulis tulen. So ini bukan faktor kenapa kami tak sebulu sejak dua menjak ini.

2) A dan B terlalu berbeza.

When you are planets apart (seorang dari Marikh, seorang dari Pluto), lifestyle, interest, point of view, personality etc. are so fucking different. Memanglah mustahil untuk anda dan pasangan anda berkongsi pendapat yang sama dalam semua perkara. Normallah tu berbeza pendapat kan.. But when the polarity atau sifat berlawanan terlalu ketara, kita patut tahu hubungan tersebut tidak berada di landasan yang betul.

Penulis dan Embi? Tett! Our point of view sangat berbeza. Penulis sangat terbuka. Embi pula sangat tertutup. Gara-gara ingin menjaga hati dan terlalu sayang akan Embi, penulis mengambil langkah untuk membawa hubungan kami ke landasannya semula. I finally decided to close mana-mana yang terbuka. Walau kenyataannya, penulis memberontak dalam hati. Mungkinkah ini penyebab utama?? Next...


3) Lack of equality

Equality di sini bukanlah persamaan minat, personality atau gaya hidup. Equality yang penulis maksudkan ini lebih kepada kesetaraan atau sifat setanding antara A dan B. Equality ini merangkumi physical anatomy, degree of beauty, level of maturity and sexual desire.

The imbalance of physical anatomy and degree of beauty can lead to envious hatred and jealousy. Perasaan negatif inilah yang sedikit demi sedikit mencetus konflik dalam diri both parties.

Penulis dan Embi sama cantik, sama padan.. Hakk..

Level of maturity pula adalah penentu kepada hala tuju hubungan kekok ini. If someone is very immature yet older, jatuh hati kepada seseorang anak muda yang immature juga, their relationship might be completely disastrous.

Penulis dan Embi tahap kematangan agak berbeza.. Hurmm
Dan yang terakhir, equality in sex desire.

Penulis tak kuasa nak ulas yang ini. As i think lack of equality in sexual desire is the most crucial issue that hit us lately. Bencilah!!

"Abang, kerusi ni ada orang?" Soal seorang gadis di belakang penulis. She woke me up from my daydreaming..

"Err" Terkelu lidah penulis. Penulis diam, geleng tidak, angguk pun tidak. Penulis cuma tersenyum, dan hanya mampu melihat kerusi itu ditarik pergi.. Terasa seram sejuk seketika. Penulis terfikir, either Embi, or me, akan senasib dengan kerusi itu, soon or sooner, jika kedua-duanya tidak bertindak bijak sekarang...


Nota kaki bercagu: dekat tapi tak dapat, sebelah tapi tak diserah, sayang tapi tak dikenang, cinta tapi tak dirasa,.. lalalalalala...

13 comments:

Lasykar Langit dan Bumi said...

kerana terlalu menjaga hati si dia, hati sendiri selalu jer terluka.. kadang2 kita jer yng nk kna faham tentang dia.. walhal kita xpernah dihiraukan... acapkali ego kita sanggup kita turunkan, kita juga yang selalu mengalah... kenapa? sebab kita mahu menjadi yang baik di mata dia...

(chewah apa jer lasykar merepek ni)

fikirlah yg terbaik wahai penulis... all d best...

Sofi said...

agree with lasykar ... all the best to u..

avegalion said...

dlm hubungan ngan "gap usia" nie... satu benda yg kite lupa.. perebutan kuasa n ego!

walaupun A btm n berusia... and B top n muda... sapa yg perlu jadi nakhoda kapal? dominasi dlm hubungan...? naluri lelaki tetap wujud...

A pastinye nakkan B ikut n dgr kata2 dia, sbbkan dia lebih berusia... dan B pastinye rasa dia lebih kuasa utk mengarah coz dia top! ...

perebutan kuasa secara tak langsung nie ler yg slalu membuatkan percika2 bunga api yg leh bakar hubungan...

TAN SRI MOHD. IKRAM said...

senasib kita.

cuba menjadi terbaik.

bertukar kebiasaan diri kepada kebiasannya.

akhirnya, dia mengundur diri.

mungkin age gap gak kot..

selamatkan selagi boleh.

perbaiki kalau kekurangan.

jika ada akhir kata,
tepuk dada tanya selera masing2.

nazzman ibrahim said...

yes betul kata lasykar...nazz dulu pun mcm yang laskar cakap asyik nak jaga hati org tapi hati sendiri merana last2 ditinggalkan mcm tu saja....feel down sangat masa tu

Indra said...

differences is what makes each and everyone of us.

for me, pasangan tu should be complimenting each other. melengkapkan sesama sendiri. apa yang kurang pada PP, Embi bole tambahkan & apa yang kurang pada Embi, PP bole tambahkan. nobody's perfect aite?

i think, one thing yang selalu jadi masalah is, the expectation.

kita selalu harap yang orang lagi satu tu buat ni, buat tu, jadi ni, jadi tu...

its normal thing untuk mengharap, tapi, bila harapan yang diletak tu terlalu tinggi n terlalu banyak, adakalanya kita sendiri yang akan kecewa bila orang tak dapat capai/penuhi apa yang kita harapkan.

jarang sangat dengar, one person love another person 100%, dan harapkan 0% dari org yg dia sayangkan tu.

but for me, that should be it lah... love another guy tu 100%, n harapkan nothing back from him.

dan lagi cantik n 'sempurna' a ralationship will be kalu both parties thinks that way... masing2 kasik 100% dan harapkan balas 0% dari pasangan masing2...

anyway PP,
loads of people out there yang single n harapkan ada sumone yang bole sayang dia n care for him. you have Embi n Embi have you. regardless of what, kalu bole, keep it that way lah..

all the best PP... =)

dAk mAmAt said...

hurmm....selalu baca post penulis..tp yg paling penting persefahaman...kalau dah xde..selamat macam mana pun karam jugak..

sYukCurZ said...

naluri semulajadi manusia sememangnya tak pernah puas dengan apa yg ada.

mengejar kesempurnaan yang tak pernah lengkap.

hargai lah mereka selagi ada.

belajar menerima mereka seadanya..

after all u've done ur best to keep da relationship work. dont regards!

DarcyDiaries said...

Hi PP,

Ermm..yeah, the great happiness is when u love someone and get the love in return. And of course, most poeple always talk about equality..

Cherish all the moments (especially the sweet ones) that you have experienced with him, and i know..u can think wisely..

PP rocks!

||| PöJìé PööH ||| said...

MOG PP..
Xkan kes sblm raya aritu melarat┬??
Tp biasa la kan, mende² tuh klo xpk n ditangani ngn matang mmg leh menggoyahkan mahligai masing² biarpun btahun² lamanya dibina..

Pada Pojie, try as hard as u can utk ptahankan cinta n hubungan itu. Bukan senang nk bina semula mahligai yg runtuh syg.. Bukan senang nk bina baru juga. Takes time, buang masa, buang tenaga..

Apa yg patut u guys buat, try break seminggu dua, cari mana salah silap masing². Mesti ada silap mana² tu. Try ubah slow². Pk kan saat bahagia, saat bsama menempuh ranjau dan duri bsama² selama ini. Ke mana passion tuh pergi? Kasi masing² rindu semula saat² tuh..

Then try la duduk discus molek² secara profesional, not emosional. Find the way out. Try to be open since being gay is nothing for you to be a close minded person. It's ok for being open together, it's fun sometimes.

Tp kalau dah tiada keserasian lagi, dia betol² mahukan, lepaskan lah. Kdg² maybe dah tiba masanya utk kita beralih angin, utk dia cari pengganti yg lebih baik dari kita...

Apa² pun gudluck k!

AreL said...

Busy sket dengan final project lately, buat AreL kurang kesempatan untok bukak blog(ecewah... fb tetap layan.. hik3..)

So sorry 4 what had happened.

AreL sendiri seperti mane yg penulis tahu, berada dalam age gap relationship nih... cam penulis gak.. gap 10 tahun...

about that factor...

1) harusnya yang muda untuk menilai dirinya sendiri berbanding yg tua kalau yg tua itu berharta. Tapi bole jugak dipandang dari konsep lain,the tua berharta, the muda bagi cinta baek punye, tp cinta the muda hanye dipandang maen2 sebab the tua beranggapan yg muda hy nak harta...

2 & 3..

Pepatah kata, sama cantik, sama padan, bagai pinang dibelah dua...

walau cantik terbelah 2, tak bermaksud kedue2 blah pinang tu sama saiznye... mungkin seblah besar n seblah kecil...

tp kat situ la letaknye hebat cinta tuh... wlau x same, tapi bile dicantumkan kembali pinang tuh, tetap fit together as 1.

hidup berpasangan ini tujuannya untuk saling melengkapi dan tidak hanya perlu bergantung kepada kesetaraan atau persamaan. tu pade pandangan arel lew...

(though rel tau penulis memang tau pon bende ni... :P)

ReL ni 21 tahun jagung jew... heheh...

Ade suatu bende yg rel pegang dlm relationship iaitu janji.

ade 1 perkataan yg terkandung didalamnya begitu banyak janji, iaitu cinta a.k.a Love.

Once kite cakap I LOVE YOU, kite sebenarnye telah berjanji dan berikrar kepada diri kite sendiri dan pasangan kite yang kita akan:

menyayangi die sepenuh hati kita, setia pada die, memahami die dalam segala hal, bersama die susah dan senang, percaya pada die dan segala macam lagi...

maka, bile terlafaznyew I Love You dalam suatu cinta yg sebenar.. (bukan cinta main2, like the mude nak dwet the tua) terikrar sudah segala janji tuh...

that's y dlm hubungan tu xde makne nak cemburu sebab kite dah janji untuk percaya pade die, xde salah faham, sebab dah janji tok memahami die...

mungkin dari pernyataan rel ini boleh dibangkitkan dan dibetah berjuta2 soklan, but rel just trying 2 help here...

fikirkan tentang suatu masa, bile kerusi yg dah ditarik itu dah org lain duduk, dan kita hanya memandangnya dari jauh... dan dimeja kita dah xde kerusi untuk org lain... dan kita hanye dudok seorang diri, sambil tengok seronoknye org lain berbual... dan kita tetap sendiri...



Buat penulis... may things get better... n thanks again kerana rel begitu banyak pelajari dari penulis... :)

Pena Anak Penis said...

Rel: thanks for sharing. i nak jemput arel jadi penulis kat pena penis jugalah.. :D

AreL said...

hahaha... Rel xde la pandai sangat menulis cam penulis... :P

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails